Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16 °C
Az Bulutlu

Yatak Yaraları Nasıl Tedavi Edilir.Tedavi Yöntemleri nelerdir?

29.03.2019
376
A+
A-
Yatak Yaraları Nasıl Tedavi Edilir.Tedavi Yöntemleri nelerdir?

 Yatak Yaraları Nasıl Tedavi Edilir.Tedavi Yöntemleri nelerdir?

Yatak yaraları veya basınç yaraları, cildiniz uzun süre basınçla karşılaştığında gelişen yaralanmalardır. Bu genellikle, tıbbi nedenlerden dolayı bir insan uzun süre tekerlekli sandalye veya yatağa sınırlanırsa olur. Vücudunuzdaki bazı bölgelerdeki uzun süreli baskı, altındaki cilt ve dokuya kan dolaşımının azalmasına ve bölgede yaralara neden olabilir
Basınç ülserleri veya yatak yaraları, genellikle kalçalarınız, dirsekleriniz, omurganızın tabanı ve topuklarınız gibi kemikli bölgelerde bulunmasına rağmen, vücudunuzun herhangi bir kısmında baskı altında gelişebilir. Bir yatak ağrısının görünümü ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak değişebilir.
Yatak%2BYaralar%25C4%25B1
Yatak Yaraları

1.Aşama  : Cilt ısınabilir ve kırmızı görünebilir. Koyu teniniz varsa, boğaz mor veya mavi renkte olabilir. Ayrıca ağrı, kaşıntı veya yanma hissi yaşayabilirsiniz.
2. Aşama : Kabarcıklı veya kesilmiş gibi görünen açık bir ağrınız olabilir ve çevresindeki cilt rengi solmuş olabilir. Ayrıca ciddi bir ağrı yaşayabilirsiniz.
3. Aşama : Bu aşamadaki yatak yaraları daha derin olma eğilimindedir ve krater gibi görünebilir. Bu, cildin altındaki dokuya daha büyük hasar verir.
4. Aşama : Bu aşamada ağır doku ve cilt hasarı nedeniyle büyük yaralar görüyorsunuz. Kemikler, tendonlar, kaslar ve eklemler bu aşamada görünebilir. Ayrıca enfeksiyon riski artmıştır.

1. Ön Bakımla Başlayın: Basıncı Azaltın, Ölü Dokuyu Çıkarın ve Temiz Ve Giyinin

Etkilenen bölgelerden gelen basıncı tahliye edin.
Yarayı temiz tutun, giyin ve uygun şekilde sargıları değiştirin.
İyileşmeyi engelleyebilecek ve hatta enfeksiyona neden olabilecek ölü dokuları çıkarın.
İyileşmeye yardımcı olabilecek sağlıklı bir diyet yapın.
Aşağıda bu yönleri ele almanın basit ve doğal yollarına göz attık. Ancak ağır veya enfekte yatak yaralarının tıbbi müdahale gerektirdiğini unutmayın. Ayrıca ev doktorunuzla önceden herhangi bir tedavi planını temizlemeniz de mantıklıdır.
Çekme teklifi: Cildiniz kızarır ve şişirirse derhal bir doktora görünün, yastığınızdan ağrıyorsanız ya da kötü kokuyorsa. 100,4 ° F (38 ° C) veya daha yüksek bir sıcaklığa sahip ateş, hızlı bir kalp atışı, soğuk cilt ve kötüleşen veya yoğun ağrı, tıbbi müdahale gerektiren bir enfeksiyonun diğer belirtileridir.
2. Vardiya Pozisyonları 
Yatak ağrınız varsa etkilenen bölgedeki baskıyı hafifletmek önemlidir. Bunun için pozisyonları sık sık değiştirmeniz gerekir. Genellikle, tekerlekli sandalye kullanıyorsanız, her 15 dakikada bir konum değiştirmeye çalışmalısınız. Ve yatalaksanız, bakıcınız sizi her birkaç saatte bir hareket ettirmelidir.

3. Basıncı Hafifleten Minderleri ve Minderleri Kullanın
Etkilenen alandaki baskıyı hafifletmeye yardımcı olan özel yastıklar, yastıklar, şilteler ve hatta botlar mevcuttur. Bunlar ekstra yastıklama veya destek sağlamak için hava veya suyla doldurulabilir. Yaranıza bağlı olarak, doktorunuz sizin için en uygun köpük veya basınçlı yeniden dağıtma yatağını veya yastığını önerebilir. Yastıkların stratejik olarak konumlandırılması, hassas alanlarda baskıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Örneğin:
Yanınıza yattığınız zaman, kilonuzu kalça kemiğinden ziyade kalçalarınıza düşecek şekilde altına yastıklar yerleştirin.
Ayak bileklerini ve dizleri birbirinden ayırmak için yastıkların bacaklarının arasına yerleştirin.
Sırtüstü yattığınız zaman, alt baldırların altına bir yastık koyarak ayak bileklerinizi hafifçe yukarı kaldırabilirsiniz.
4. Yarayı Sabun ve Su Veya Tuzlu Su ile Temiz Tutun
Yaraların iyileşmesiyle enfeksiyonun önlenmesi için iyi hijyen sağlanması önemlidir. İlk aşamada yaranızı yumuşak bir sabun ve suyla temizleyin. Aşama 2 yarası, alanın bir su ve tuz çözeltisi ile yıkanması ile temizlenebilir. Tuzlu su çözeltisi ölü, gevşek dokudan ve ayrıca fazla sıvıyı yaradan kurtarmaya yardımcı olur. 5 Tıbbi yardım genellikle 3. veya 4. aşamadaki yatak yaralarının temizlenmesi için önerilir. 

5. Bal, Aljinat Veya Hidrokolloid Pansuman Kullanın
İyileşmeyi hızlandırabilecek özel pansumanlar, yatak ağrılarını tedavi etmek için kullanılabilir. Yardım için bulunan bazı pansumanlar şunlardır:
Balın pansumanı : Araştırmalar, yara pansumanında balın kullanılmasının, yaraları olan insanlarda daha iyi yara iyileşmesi ve ağrı kesilmesine yol açabileceğini göstermektedir. Bir çalışmada, bal ve metronidazol sargısı, sadece antibiyotik toz ile sarılmaya göre çok daha etkili oldu. Bal ayrıca yararlı büzücü ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. 7 Bu amaçla eczanelerde bulunan tıbbi sınıf bal kullanın.
Hidrokolloid yara örtüsü : Bu biyobozunur bandajlar, yatak ağrısına kalıplanan ve cildin büyümesini ve iyileşmesini teşvik eden özel bir hidratlanmış jelden yapılmıştır.
Aljinat pansuman : Deniz yosunundan üretilen aljinat pansumanlar, iyileşmeyi hızlandıran kalsiyum ve sodyum liflerine sahiptir.
Filmler, köpükler ve antimikrobiyal sargılar gibi diğer çeşitli sargılar yatak yaraları için de kullanılabilir. Gazlı bez sargılar genellikle yatak yaraları için ideal değildir. Doktorunuzla, sizin için en uygun olan pansuman hakkında konuşun. Ayrıca, pansumanınızın ne sıklıkta değiştirilmesi gerektiğini de söyleyebileceklerdir, çünkü bu aynı zamanda yaranın şiddetine ve kullandığınız pansuman türüne de bağlıdır.
6. Yarayı Şekerle sarın.
Şeker yatak yaraları ve yaralarla mücadele için eski bir çaredir. Üzerine toz şeker serpin veya yarayı sarmadan önce bir şeker ezmesi uygulayın. Şekerin su çekerek ve yeni dokunun büyümesini teşvik ederek çalıştığı düşünülmektedir. Enfeksiyona neden olan bakterileri de dehidrate eder. Aynı zamanda şeker, yaranızdaki sıvıyı emdiği için hafif sıvı benzeri bir hal alır, bu nedenle pansumanınızı değiştirdiğinizde tüm ölü dokularla birlikte durulayın.

7. Zerdeçal Yapıştır kullanın
Zerdeçal, ayurveda yara iyileşme özellikleri için bilinir. Zerdeçal tozu ve steril su macunu uygulamak yatak yaralarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. 11 Kurkumin, zerdeçal bir biyolojik olarak aktif bileşik, bu iyileşmeyi hızlandırır ve hücre çoğalmasını arttırır. Ayrıca, cildinize ve bağ dokularınıza güç ve yapı sağlayan bir protein olan kollajen sentezini destekler. Bu daha iyi cilt büyümesi, gerilme mukavemeti ve daha iyi yara kasılması sağlar. 12 Zerdeçal ayrıca enfeksiyona neden olan birçok patojene karşı da etkilidir.

8. Neem Yağı Merhemini Uygulayın ve Zerdeçal Sütü ekleyin.
Ayurveda ayrıca iyileştirme yetenekleri için neem’e değer verir. Bir çalışma, neem yağı uygulamanın ve zerdeçal takviyeleri almanın yatak yaraları dahil olmak üzere çeşitli kronik iyileşmeyen yaralar üzerindeki etkisine baktı. 8 hafta sonra, neem yağı kullanan kronik yaralarla% 50’sinde yara iyileşmesinin% 50’sinde gerçekleştiği tespit edildi. Ancak topikal bir neem yağı uygulamasının yanı sıra zerdeçal takviyeleri verilen başka bir grupta, deneklerin% 70’i bu derecede iyileşme gördü. 14 Zerdeçal gibi, neem yağı kollajen yapımında yardımcı olur. Aynı zamanda cilt elastikiyetinin korunmasına yardımcı olur ve yaranın nemli kalmasını sağlar, bu da daha hızlı iyileşmeyi teşvik edebilir. 15 Öyleyse bu kazanma kombinasyonunu yatak yaraları ile baş etmeye çalışın.
Bazı uzmanlar, seyreltilmemiş neem yağı kullanılmasına karşı oldukça güçlü olabileceği konusunda tavsiyede bulunur. Bu yüzden, taşıyıcı yağ ile seyreltin veya daha iyisi neem yağı ile merhem deneyin. Zerdeçalın sağlıklı alınması için zerdeçal çay veya süt alın ve baharatları günlük pişirmenize ekleyin.
9. Ölü dokuyu kaldırmak için ham papaya yapıştırın kullanın.
Bir yatak ağrısında ölü dokunun varlığı, iyileşmeyi olumsuz etkileyebilir ve hatta enfeksiyonla sonuçlanabilir. Bu yüzden bunun periyodik olarak kaldırılması gerekiyor. Örtüyü, ölü dokuyu eritmeye yardımcı olan özel örtüleri kullanmak gibi değiştirirken, bir yatak yarasını durulamak gibi basit önlemlerden ölü dokuyu temizlemenin birçok yolu vardır. Ciddi durumlarda cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Doktorunuz size en uygun yöntemi önerecektir. 16 Bunun için keşfedilmeye değer doğal bir çözüm papaya.
Ham papaya peeling özellikleri ile papain denilen bir enzim içerir. Ham bir papaya hamuru uygulamak, bu nedenle, ölü dokuyu etkili bir şekilde çıkarabilir.

10. Yeterince Çinko, C Vitamini ve Protein İçeren Sağlıklı Bir Beslenme Yapın
Sağlıklı ve dengeli bir diyet yapmak iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Yara iyileşmesinde özellikle yararlı olduğu bulunan bazı besinler şunlardır:
C vitamini, kollajen sentezinde yardımcı olur. Turunçgiller ve yeşil yapraklı sebzeler bu önemli besin maddesinin iyi kaynaklarıdır. 18
Protein, sağlıklı yeni doku geliştirmenize yardımcı olur. Fasulye, kuruyemiş, süt ürünleri, yumurta ve et size iyi bir doz protein verebilir.
Çinko, hücre çoğalması ve hücre zarı onarımı ve büyümesi için ihtiyaç duyulan birçok enzim için bir kofaktördür. Kırmızı et, istiridye, kümes hayvanları ve deniz ürünlerinden çinko alabilirsiniz. 19
Cildiniz kuruduğunda yara iyileşmesi engellendiğinden, yeterince sıvı almanız da önemlidir.

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.