Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24 °C
Çok Bulutlu

Yere Düşen Yiyecek İçin Beş Saniye Kuralı Gerçek mi?

17.10.2019
1.138
A+
A-
Yere Düşen Yiyecek İçin Beş Saniye Kuralı Gerçek mi?
06714c74 e1cb 47ce 8455 4c64e1b6e5b3
Yere Düşen Yiyecek İçin Beş Saniye Kuralı Gerçek mi?

Yere düşen bir yiyeceği beş saniye içerisinde yerseniz mikrop bulaşmaz diye biliyorduk. Bakalım gerçekten bu beş saniye söylentileri doğrumu?  Beş saniye kuralı halk arasında sıklıkla konuşulan bir konudur. Hemen,  hemen hepimiz, daha önce bir şeyler yerken ya da atıştırırken kazayla yiyecekleri yere düşürebiliyoruz.  Peki siz söz konusu yiyeceği yiyor musunuz, yoksa hemen çöpe mi atıyorsunuz? Halk arasında inanılan beş saniye kuralına göre kimileri yere düşen yiyeceği 5 saniye içinde yerden alarak sorunsuz bir şekilde tüketir. Peki, bilim bu konuda ne diyor?

Beş saniye kuralı nedir? Halk arasında 5 saniye kuralı olarak bilinen teori, yere düşen yiyeceklerin ilk birkaç saniyede yerden alınması durumunda yenebileceğini ifade eder. Günümüze kadar gelen bu inanışa göre yere düşen yiyeceğe bakterilerin yerleşmesi için gereken sürenin 5 saniyeden uzun olması.

2007 yılında Clemson Üniversitesi’nde konuyla ilgili bir çalışma yapıldı. Çalışmanın sonucu ise; yiyeceğin 5 saniye ya da bir dakika yerde kalması yiyeceğe geçen bakteri miktarını etkilemiyor. Durumu etkileyen şey ise yiyeceğin düştüğü yerdeki toplam bakteri miktarının düşen yiyeceğin yenilebilir olup olmamasını belirlediği gözlemlendi. Yani önemli olan yerde ne kadar kaldığı değil, yerdeki bakteri oranı olduğu ortaya kondu. Öyle ya yiyeceklerin düştüğü yer çok önemli bakterilerin çokluğu söz konusu olduğunda bu bizim beş saniye inancımız yanlış gibi duruyor.
Bilim insanları, bu duruma ek olarak yiyeceğin düştüğü zeminin yapısının da önemli olduğunu açıkladı. Tahta ya da kalebodura düşen yiyecek, halıya düşen yiyeceğe göre daha çok bakteri toplar. Araştırma kapsamında aynı miktarda bakteri bırakılan halı, tahta ve kalebodur yüzeyler arasında, halıdan yiyeceğe geçen bakteri miktarı yüzde 1 iken, diğer iki zeminde bu oran yüzde 48 ile 71 oldu.
Uygulamalı ve Çevresel Mikrobiyoloji Dergisi’nde yayınlanan farklı bir çalışmada ise, zamanın bir rol oynadığı belirtilmektedir. Yiyecekleriniz yerde ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar fazla bakteri kendilerini buna bağlar. En iyisi yemek yerken ya da atıştırırken yere düşen yiyecekleri yemek yerine alıp çöpe atmak sağlığımız açısından çok önemlidir.

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.