Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22 °C
Az Bulutlu

Etik ve Ahlaki Kelimesinin Anlamı Nedir?

02.04.2019
433
A+
A-
Etik ve Ahlaki Kelimesinin Anlamı Nedir?


Etik ve Ahlaki Kelimesinin Anlamı Nedir?
Felsefi, etik ve ahlaki bağlamda , farklı anlamları vardır . Etik, toplumdaki insan davranışını yönlendiren makul bir ahlaki değer araştırmasıyla ilişkilendirilirken ahlak, her toplum tarafından kurulan gelenekler, kurallar, tabular ve sözleşmelerdir.
Terimlerin etimolojik kökenleri farklıdır. “Etik” sözcüğü, ” olma biçimi” veya “karakter” anlamına gelen Yunanca “ethos” kelimesinden gelir . Zaten “ahlaki” kelimesi Latince kelimesinden gelir “Morales” anlamına gelen “gümrük ilişkin.”
Etik, ahlaki kuralları rasyonel, temelli, bilimsel ve teorik olarak açıklamaya çalışırken insan davranışının araştırılmasından elde edilen bir bilgi kümesidir. Ahlakın bir yansımasıdır.
Ahlak, günlük yaşamda uygulanan ve her vatandaş tarafından sürekli kullanılan kurallardır. Bu kurallar, her bireye rehberlik eder, ahlaki ya da ahlaki olmayan, doğru ya da yanlış, iyi ya da kötü olan hakkındaki eylemlerini ve yargılarını yönlendirir.
Pratik anlamda, etik ve ahlak amacı çok benzerdir. Her ikisi de insanın davranışına rehberlik edecek temelleri oluşturmaktan, onun karakterini, özgeciliğini ve erdemlerini belirlemek ve toplumda hareket etmenin ve davranmanın en iyi yolunu öğretmekten sorumludur.


etik kurallar ve akılcı ve bilimsel bir şekilde, toplumda bu davranışı meşru yasalara yoluyla insanın ahlaki davranışlarını açıklamak dayanır.

Zaten ahlaki göre, her vatandaşın günlük yaşamda uygulanan kurallar kümesi ile ilgilidir için doğru ya da yanlış olanı kendi anlayışı.
Felsefi bir bağlamda, etik ve ahlak, bir bireyin toplumdaki davranış konularında farklı ancak birbiriyle ilişkili anlamlara sahiptir. İşte bazı etik ve ahlak örnekleri:
 

4f89f8eb c542 49b7 8c4c b0172f041390
Etik olmayan davranışlar

1. İhtiyacı olanlara yardım etmek.
Birisi sizden sokakta bir miktar maddi yardım isteyince veya bazı yaşlılar sizden caddeyi geçmeniz için yardım isterse, yardım etme veya almama seçeneğiniz vardır.
Etik olarak, hiçbir durumda yardım etmek zorunda kalmazsınız. Bununla birlikte, ahlak, bireysel değerlerle daha fazla ilişkili olduğu için, bu durumu yansıtmasına ve gerekli yardımı yapmasına izin verebilir.
2. Yasadışı eylemlerde bulunmak
Bu, ahlak ve etik kavramlarına yansıtılması gereken önemli bir konudur.
Çalmak veya öldürmek gibi yasadışı durumlar, kanunen olası cezalardır ve etik kurallarla yasa dışı bir davranış olacağını ve ahlaki açıdan konuşursak toplumun iyi değerlerine ve geleneklerine uymadığını anlıyoruz.
Bu nedenle, çalmak ve öldürmek gibi yasadışı eylemlerde bulunmak, ahlaki veya ahlaki olarak ceza gerektiren eylemler olarak kabul edilir, yasal mı yoksa ahlaki mi?
3. Sokakta yerlere çöp atmak.
Bu aynı zamanda etik ve ahlak üzerindeki yansımaların hayata geçirildiği bir örnektir.
Bir kamu yolunda yürürken, bir kişi atmak istediği bir ambalajı varsa, etik olarak bu paketi ahlaki da dahil olmak üzere doğru olan çöp kutusuna atması gerekir.
Bununla birlikte, ambalajlamayı, etik olarak, cezai bir tutum olmasa da, kötü bir şey olarak kabul edilen kamuoyunda atmaya karar verir, çünkü sokağa küfür etmenin yanı sıra, bu kişi kötü bir örnek verebilir, böylece diğer bireyler gelebilir bu işi yap.
Daha geniş bir anlamda, ikisinin amacı çok benzerdir, çünkü hem etik hem de ahlak, insan davranışını ve toplumda en iyi şekilde hareket etmeyi yönlendirecek temellerin oluşturulmasından sorumludur.
4. Çubuk satır
Etik ve ahlak üzerindeki yansımayı örnekleyen bir diğer husus, bankalar, restoranlar vb. Gibi kamuya açık yerlerde kuyruğa alma eylemidir.
Doğru olan, etik için düzene saygı duymak ve sırasını beklemek olacaktır. Bununla birlikte, bu eylem, büyük cezalar gerektiren bir şey değildir ve bir insan, ahlaki olarak yanlış olsa bile, bunun doğru olduğunu düşünürse, taahhüt edebilir.
5. Mistreating hayvanlar
Bu, etik ve ahlaki düşünceye yansıma konusundaki tartışmalı ve tartışmalı bir tutumdur, çünkü bazı ülkelerde, her grubun veya toplumun bu soruya ilişkin kendi etik kurallarına sahip olduğunu dikkate almak gerekir.
Ahlaken konuşan, kötü muamele gören hayvanların olumsuz bir tutum olduğu bir gerçektir. Bununla birlikte, belirli bir ülkede, örneğin bilimsel araştırma için hayvanları kullanmak, yerleşik etik kodu nedeniyle etik olarak kabul edilebilir. Zaten başka bir bölgeye, bu tutum o ülke tarafından belirlenen ilkelere saygısızlık olarak kabul edilebilir.
6. Bir meslektaşınıza zarar verir.
Çalışma ortamında, tüm çalışanların bu ilkelere göre hareket etmeleri gereken profesyonel etik kurallarına sahip olmak yaygındır.
Ancak, şirket içindeki kişisel gelişim nedenleriyle, bazı çalışanlar bir iş arkadaşına zarar vermeye karar verirse, etik veya ahlak kurallarına göre bu tutum doğru kabul edilmez.
Bu çalışanın yanında, meslek etiği kurallarına göre hareket etmemek, ahlaki açıdan konuşmak, toplumun doğru gördüğü şeylerle örtüşen bir şey değildir.

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.