Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19 °C
Az Bulutlu

Claustrophobia Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

29.04.2024
63
A+
A-
Claustrophobia Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Claustrophobia Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Claustrophobia, diğer adıyla klostrofobi, kişinin dar veya kapalı alanlarda bulunurken veya bunları düşünürken yoğun korku ve kaygı hissetmesine neden olan bir fobi türüdür. Bu yazımızda klostrofobi nedir ve belirtileri nelerdir sorularına cevap arayacağız.

Klostrofobi, diğer adıyla klostrofobi, kişinin dar veya kapalı alanlarda bulunurken veya bunları düşünürken yoğun korku ve kaygı hissetmesine neden olan bir fobi türüdür. Asansörlerde, tünellerde, uçaklarda, kalabalık odalarda ve penceresiz ortamlarda bulunmak çoğu zaman klostrofobik kişileri tetikler.

Klostrofobinin kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun rol oynadığı düşünülmektedir. Travmatik bir deneyim ya da panik bozukluğu ya da anksiyete bozukluğu gibi başka bir zihinsel sağlık sorunu klostrofobiyi tetikleyebilir.

Klostrofobi belirtileri tetikleyici bir duruma maruz kalındığında, hatta tetikleyici bir duruma maruz kalma ihtimali düşünüldüğünde klostrofobi belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında en sık karşılaştığımız belirtiler nefes darlığı veya boğulma hissi, hızlı kalp atışı, terleme, titreme, baş dönmesi veya mide bulantısı, panik atak, kaçma isteği ve kapalı alanlardan kaçınmadır.

Klostrofobi tedavisinde psikiyatri uzmanı tarafından teşhis konulduktan sonra psikolog desteğiyle terapi süreci başlatılır. Başta bilişsel davranışçı terapi olmak üzere çeşitli ekol ve yöntemlerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi, insanların klostrofobik düşünce ve davranışları tanımlamasına ve bunlarla mücadele etmesine yardımcı olur. Bu nedenle klostrofobi tedavisinde psikoterapi süreci büyük önem taşır ve mutlaka psikolog desteği değerlendirilmelidir.

Klostrofobiyi yönetmek isteyen bireylerin öncelikle tetikleyicilerini tanımaları ve başa çıkma mekanizmaları geliştirmeleri gerekmektedir. Derin nefes alma ve meditasyon gibi rahatlama teknikleri öğrenilmelidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürülmeli, düzenli egzersiz yapılmalı ve kafeinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Klostrofobi günlük yaşamı önemli ölçüde etkileyebilecek ciddi bir durum olabilir . Ancak terapi süreci sayesinde birçok klostrofobik kişi korkularını kontrol etmeyi öğrenebilir ve normal bir hayat yaşayabilir . Tüm girişimlerinize rağmen bu süreci yönetmekte zorlanıyorsanız bir psikologdan destek almanız gerekmektedir.

Diğer Sağlık bölümü İçin TIKLAYINIZ

Claustrophobia Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Claustrophobia Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.