Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16 °C
Az Bulutlu

Yoga Pranayama Yararları Çeşitleri ve Önlemleri Nelerdir?

09.10.2019
380
A+
A-
Yoga Pranayama Yararları Çeşitleri ve Önlemleri Nelerdir?

11
Yoga Pranayama Yararları
 Çeşitleri ve Önlemleri Nelerdir?  
Pranayama, nefesi kontrol eden bir yoga uygulamasıdır. Pran, Biyo-enerji ve Ayama’nın kontrol veya düzenleme anlamına gelir. Pranayama temelde sinir sisteminiz ve solunum sisteminiz üzerinde çalışır.
Yoga nefes egzersizleri Pranayama’nın bir parçasıdır. Birçok pranayama türü olduğuna inanılmaktadır.
 Pranayama, yoganın zihinsel ve fiziksel disiplini arasındaki bağlantıdır. Eylem fiziksel olsa da, etki sakin, berrak ve istikrarlı bir şekilde akla getirmektir.

Pranayama’nın Yararları
Pranayama, solunum sistemini iyileştirme, stresi hafifletme, kilo vermede yardımcı olduğu gibi diğer birçok sağlık yararlarına sahiptir.
Konsantrasyonunuzu ve odağınızı geliştirmenize yardımcı olur ve ayrıca stressiz kalmanızı sağlar. Kısaca Pranayama’nın tüm faydalarını bilelim.
  • Stresi giderir rahatlatır.
  • Sindirim sisteminizi iyileştirir.
  • Sağlıklı kalmanıza yardımcı olur.
  • Rahatlamanıza ve gençleşmenize yardımcı olur.
  • Solunum fonksiyonlarınızı iyileştirir.
  • Tüm vücudunu rahatlatır.
  • Kilo vermenize yardımcı olur.
  • Güzelliğinizi hem manevi hem de fiziksel olarak geliştirir.
  • Kalp için faydalıdır.
  • Yaşlanmayı kontrol eder.
  • Astımı olanlara faydalıdır.
  • Mukus, balgam ve tonsillit problemlerini iyileştirir.
  • Depresyon ve uyuşukluğu hafifletir.

Pranayama Türleri
Ana%2BPranayama%2Btipi
Ana Pranayama tipi

  • Bhastrika Pranayama
  • Kapalbhati Pranayama
  • Anuloma Viloma Pranayama
  • Bhramari Pranayama
  • Bahya Pranayama
  • Ujjayi Pranayama
  • Sheetkari Pranayama
  • Sheetkali Pranayama
  • Nadi Shodhana Pranayama
  • Udgeeth Pranayama

1. Bhastrika Pranayama
Bhastrika pranayama yaparken, nefes alıp vermek ve dışarı nefes vermek,Oksijeni tamamen geri almaktır.
Zihni sakinleştirmek, bağışıklık sistemimizi iyileştirmek, Astım ve tiroid hastaları için yararlı olmak gibi birçok sağlık yararına sahiptir ve ayrıca kanı temizler.
2. Kapalbhati Pranayama
Derin bir nefes alın ve mümkün olduğunca yavaşca nefes verin, göbeğinizi omurgaya doğru geri çekin. Rahatça yapabildiğin kadar yap.
Kapalbhati pranayama, çok iyi bir pranayamadır. Uygulama yaparken tüm sorunlarınızın vücudunuzdan çıktığını varsayalım. Aynı zamanda üç türdür: Vatakrama, Vyutkrama ve Sheetkrama.
Parlayan cilde sağladığı, genel bağırsak sorunlarını tedavi ettiği, solunum sorunlarına yardımcı olduğu ve gözlerdeki stresi azalttığı için birçok sağlık yararının olduğu bilinmektedir.

3. Anulom Vilom Pranayama
33

Sukhasana ya da Padmasana pozunda oturun, gözlerinizi kapatın ve burun deliklerini tek tek parmaklarınızla burun deliklerine basarak tek tek nefes almayı deneyin.
Anulom Vilom pranayama vücudumuzdaki üç dozayı (Pitta, Kapha ve Vata) dengeler. Bu üç doz vücudumuzun hastalanmasından sorumludur. Sabahları aç karnına pratik yapmalısınız.
Kaygı gibi zihinsel sorunlarımızı iyileştirir, stresi azaltır, akciğerlerin çalışmasını iyileştirir, bağışıklık sistemini iyileştirir ve kalbimizi sağlıklı tutar.

4. Bhramari Pranayama
44

Parmaklarınızı gözlerinize, burnunuza, ağzınıza ve çenenize koyun ve baş parmaklarınızı kulaklarınıza yerleştirin. Derin bir nefes alın ve nefesini, bir Bumble-arı gibi bir sesle burnundan serbestce bırakın.
Bhramari pranayama ayrıca, Bhramar kelimesinin Bee anlamına gelmesiyle Bee nefesi olarak da bilinir . Meditasyona girmek gerçekten harika bir yoga pozudur.
Yüksek tansiyon ve kalp problemlerine, migrenleri ve felçleri iyileştirmeye yardımcı olur ve aklımızı sabit tutmaya yardımcı olur. Sadece AnulomVilom Pranayama’dan sonra pratik yapmalısınız.

5. Bahya Pranayama
55

Bahya Pranayama, zorla soluduğunuz, ve nefesinizi tuttuğunuz nefes egzersizidir.
Bahya pranayama’nın konsantrasyonun iyileştirilmesi, sindirimin iyileştirilmesi, diyabet hastaları için yararlı olması ve ayrıca idrarla ilgili sorunların giderilmesi gibi sağlık yararları vardır.
Bahya pranayama yaparken alınması gereken bazı önlemler var ve bunlar şöyledir.
Tansiyonu yüksek insanlar bunu yapmamalı.
Dönemlerde veya hamilelikte kadınlar da bundan kaçınmalıdır.
Sadece aç karnına yapılmalıdır.

6. Ujjayi Pranayama
66

Her iki burun deliğinden yavaşça ve derin bir nefes alın. Boğazda kasılmaya çalışırken nefes alırken, boğazınıza temas ederken boğazınızdaki havanın dokunuşunu hissederken tuhaf bir ses çıkar.
Ujjayi pranayama nefes egzersizi çok kolaydır. SoundBreath ve OceanSoundBreath . Sabahın erken saatlerinde ve en az 3-4 kez yapın.
Ujjayi pranayama, kalp krizi riskini azaltmak, konsantrasyonu artırmak, sizi olumlu bir insan haline getirmek ve odağınızı geliştirmek gibi sağlık faydalarıyla bilinir.
Yüksek tansiyonunuz veya herhangi bir kalp hastalığınız varsa pratik yapmayın ve ayrıca kendinizi fazla zorlamayın.

7. Sheetkari Pranayama
77

Sheetkari pranayama, uygularken bir tıslama sesi çıkardığımız için tıslama nefesi olarak da bilinir. 8-9 kez uyguladığın da susuzluğunu arttırdığı bilinmektedir. Sheetkari Pranayama’da dişlerimizden nefes alıyoruz.
Sheetkari pranayamanın yararları sindirimi kolaylaştırır, pyorrea gibi diş problemlerine yardımcı olur, vücut ısısını kontrol eder ve depresyonu azaltır.

8. Sitali Pranayama
Sitali pranayama, egzersiz yaparken size serinlik hissi verdiği için Soğutma nefesi olarak da bilinir . Bu asanada dilinizi her iki taraftan da katlamanız, sonra dilinizden nefes almanız ve ardından burun deliklerinizden nefes vermeniz gerekir.
Birçok sağlık yararı vardır ve ateş ve hazımsızlığa yardımcı olur, vücudu soğutur, aklımızı sakinleştirir ve besler, yüksek tansiyonu kontrol eder ve uykusuzluğa yardımcı olur.
9. Nadi Shodhan Pranayama
Nadishodhan pranayama, Alternatif Burun Deliği veya Tatlı Nefes olarak da bilinir. Temizleyici ve arındırıcı bir pranayamadır. 3,4 farklı işlemle yapılabilir. Şiddetli Astım hastaları nefeslerini uzun süre kontrol etmemelidir.
NadiShodhan pranayama’nın birçok sağlık yararı vardır ve stresi, gerginliği, migreni azaltırlar ve konsantrasyonunuzu arttırırlar. Kanınızı ve solunum sisteminizi temizler.

10. Udgeeth Pranayama
Udgeeth Pranayama, günlük olarak uygulanabilecek temel ve önemli pranayamadır. Çalışırken derin bir nefes alın ve “Om” ifadesini söyleyin ve en az 13-19 saniyeye kadar sürmesini sağlayın.
Uykusuzluğu ve depresyonu tedavi eder, konsantrasyonumuzu geliştirir, hafızayı arttırır, meditasyona girmenize yardımcı olur ve yüksek tansiyonu kontrol eder. Aynı zamanda hipertansiyonu olan insanlar için yararlıdır.
Pranayama yaparken alınması gereken önlemler
Kalp hastaları zaman sınırını aşmayacak şekilde pratik yapmamalıdır.
Gürültünün olmadığı, bir yerde uygulayın.
Pranayama aç karnına uygulanmalıdır.
Banyodan sonra pratik yapmak kan dolaşımını daha da iyileştirir.
Ağızdan değil, sadece burun içinden nefes alın.
Pranayama bir acemi yoga pozudur, bu yüzden bunu yapmak gerçekten çok kolay ancak % 100 mükemmel bir şekilde yapabilmek için günlük olarak uygulamanız gerekiyor. Günlük olarak yaparsanız, size daha çok faydası olur.
Herhangi bir sorunuz, geri bildiriminiz veya yorumunuz varsa, lütfen yorum bölümünde yorumlayabilirsiniz.
.
okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.