|
Şarabını Kendin Yap 5 adımda Şarap İmalatı Nasıl Yapılır? |
Üzerinizden günün stresini ve yorgunluğunu atmak için bir kadeh şarap içmek istemişsinizdir. Peki bu içtiğiniz şarabı kendiniz yapmak ister misiniz?
Ya da hiç bu şarabın nasıl yapıldığını merak ettiniz mi? Hadi o zaman 5 adımda şarap nasıl yapılır inceleyelim ve uygulamasına geçelim.
Birçok şeyi organik olarak evimizde kendimiz pratik bilgilere dayanarak yapabiliriz.
Evet, şarabın üzümden yapıldığını biliyoruz, ancak sürece dahil olan aşamalar nelerdir? Bunları bilmiyoruz.
Şarabın yapılmasından farklı şarap türlerinin anlaşılmasına kadar her şeyi bu yazımda ele almaya çalışacağım. Konuyu sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.
Şarap Yapımı
Şarapçılık binlerce yıldan bugüne kadar gelen bir içecek türüdür. Şarap yapmak sadece bir sanat değildir, aynı zamanda sürece dahil olan birçok bilim vardır.
İşlemdeki en küçük hataların nihai ürün üzerinde büyük bir etkisi olabilir. Temel olarak, şarap 5 farklı adımda yapılmaktadır.
Bu beş maddeyi zorunlu olarak şarap üreticileri uygularken, kendi üreteceği şarabına özel bir dokunuş eklemek için varyasyonlarını eklemektedirler.
Adım 1 – Hasat
Şarap yapımında ilk adım hasattır. Gerekli tüm esterleri, tanenleri ve lezzetli şarap yapan asitleri içeren üzümlerdir.
Üzüm bağlarından alındığı an, şarabın tatlılığını, tadını ve asitliğini belirleyen şeydir.
Ankara şehrinde Kavaklıdere Kalecik Karası Üzüm Bağı ve Kırıkkale hasan dede üzüm bağları bu şarap imalatında önemli yerlerdir.
Şarap yapımı – hasat
Geleneksel tatma yönteminin yanı sıra üzümlerin ne zaman hasat edileceğine karar vermek de biraz bilim gerektirir.
Üzümleri toplarken üzümlerin tatlılığının ve asitliğinin mükemmel dengede olduğundan emin olmak çok önemlidir. Havanın hasat sürecinde de önemli bir rolü olduğunu söylemek isterim.
Hasat elle veya makinelerle yapılabilir. Ancak, şarap üreticilerinin birçoğu elle yapmayı tercih ediyor çünkü makineler üzümleri ve bağları olumsuz yönde etkilediği biliniyor.
Üzümler toplandıktan sonra, şaraphaneye alınırlar ve daha sonra salkım şeklinde sıralanırlar. İçlerinden çürük olanlar ayıklanır.
Adım 2- Kırma
Üzümler salkımlara ayrıldığında, artık onları söküp parçalama zamanı gelmiştir. Bu kırma işlemi geçmişte ayakla yapılırdı.
Şarap Yapımı Kırma
Ancak, şarap imalatçılarının çoğunluğu bu kırma işlemini mekanik olarak yapmaktadır. Ve imalat hanelerinde mekanik presler mevcuttur.
Ezme işleminin sonucu olan ve üzümlerin tohumlarını, katılarını ve kabuklarını içeren taze üzüm suyundan başka bir şey olmamalıdır.
Şarap üreticileri, üzümleri olumsuz yönde etkilediği için hasat sürecinde makinelerden uzak durmayı tercih ederken, ezme sürecinde makineler süreci daha sağlıklı hale getirmiş ve üzümlerin kalitesini ve ömrünü artırmaya yardımcı olmuştur.
Beyaz şarap yapılırsa, tanenlerin ve renklerin şarapta sızmasını önlemek için tohumlar, katılar ve kabukları üzüm suyundan hızla ayrılır.
Öte yandan, eğer kırmızı şarap yapılırsa, tohumların, katıların ve derilerin, meyve suyunun ilave tanen, lezzet ve renk elde etmesini sağlamak için meyve suyu ile temas halinde kalmasına izin verilir.
Adım 3 – Fermantasyon
Ezme ve presleme, fermantasyon işlemi tarafından takip edilir. Doğal olarak, maya eklendiğinde 7-13 saat içinde fermente olmaya başlamalıdır.
Ancak birçok şarap üreticisi nihai sonucu tahmin etmek ve tutarlılığı sağlamak için mecburi mayayı zorunlu kılar.
Şarap yapımı – fermantasyon
Bu fermantasyon işlemi tüm şeker alkole dönüşene kadar devam eder ve bu da kuru şarap üretimine yol açar.
Tatlı şarap yapılacaksa, şarap üreticileri tüm şekerin dönüştürülmesini önlemek için arasındaki işlemi durdurur.
Toplam fermantasyon işlemi yaklaşık bir hafta ile bir ay arasında ve daha da fazla zaman alabilir.
Adım 4 – Açıklama
Fermantasyondan sonra, şimdi açıklama zamanı. Bu, tanenlerin, proteinlerin ve ölü mayanın şaraptan alındığı işlemdir.
Bunun için şarap, paslanmaz çelik tanklara veya meşe fıçılara aktarılır.
Şarap yapımı açıklaması
Netleştirme için filtrasyon veya temizleme işlemi kullanılır. Netleştirilmesi için, inceltme işlemine neden olacak maddeler de eklenir.
Örneğin, bazı şarap üreticileri, istenmeyen parçacıkların yapışacağı ve onları depolama tankının veya varilin dibine götürecekleri şaraba kil ekler.
Filtreleme işleminde, daha büyük parçacıkları yakalamak için filtreler kullanılır.
Arıtma işleminden sonra şarap diğer tanka aktarılır ve yıllanma veya şişeleme için hazırlanır.
Adım 5 – Şişeleme ve yıllandırma
Bu işlemin son aşaması şarabın yıllandırılması ve şişelenmesidir. Şarap anında şişelenebilir veya şarap üreticisi şaraba ilave yıllanma verebilir.
Yıllanma için, şarap meşe fıçılarına, paslanmaz çelik tanklara veya şişelere aktarılır.
Varillerde şarabın yıllandırılması
Şarap yapımcılarının çoğu, yıllandırmak için meşe fıçıları kullanmayı tercih ediyor, çünkü şaraba daha yuvarlak, pürüzsüz ve daha vanilya gibi bir lezzet katıyor.
Dahası, ayrıca, tanelerin azalmasına ve şarabın optimal bir tada ulaşmasını sağlamasına izin vererek, oksijen maruziyetini arttırmada yardımcı olur.
Beyaz şaraplar için genellikle çelik tanklar tercih edilir.
Yıllandırma işlemi bittiğinde, şarap vidalı kapak veya mantar ile şişelenir.
Arkadaşlarınızla Paylaşın: