Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Parçalı Bulutlu

Rabia nedir? Rabia İşareti Nasıldır?

26.03.2019
581
A+
A-
Rabia nedir? Rabia İşareti Nasıldır?

Rabia nedir? Rabia İşareti Nasıldır?

Rabia; Tam adı “Rabi’atü-l Adeviyyetü-l-?aysiyye” olan Irak’ın güneyinde bir kent olan basra doğumlu ünlü kadın sufi’dir. Rabia Arapçada “dördüncü, dört” demektir.
Rabia hakkındaki en kapsamlı eser
Margaret Smith’in master tezi olarak kaleme aldığı ve daha sonra kitaplaştırılan ve Türkçeye de çevirilen “Rabia the Mysticadlı” eserdir.
Rabia’nın hayatı
 

okuokubil
Rabia İşareti

Basra’lı ünlü kadın sufi Rabia, kesin olmamakla birlikte 752 tarihlerinde fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesinin dördüncü kızı olduğu için kendisine Rabia ismi verildi. Anne ve babasını kaybeden Rabia, henüz çocukken köle olarak satıldı. Elini sakatlamak pahasına kaçmaya çalıştı ancak yeniden yakalandı. Efendisi, Rabia’nın halini görüp onu serbest bıraktı. Önemli sufilerden kendisine yapılan evlenme tekliflerini geri çevirip, 801’de ölünceye kadar bekar yaşadı. Hikayesi ve sözleri 13. yüzyıl sufilerinden Feriüddin Attar’ın, kimi evliyaların hayatları ve sözlerini derlediği ünlü eseri “Tezkiret’ül Evliya”da yer almaktadır. Attar; kendisine, neden kitabına Rabia’yı aldığını soracak olanları, Peygamberin, “Allah sizin suretlerinize değil niyetlerinizle bakar.” sözünü delil göstererek yanıtlamaktadır.
Rabia işareti nedir?
İslam dünyasında kullanılan bir özgürlük sembolüdür.
Rabia işaretinin hikayesi
Mısır’da demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz 2013 askeri darbesiyle görevden alınmasına karşı başlatılan protestolar sırasında oluşmuştur. Müslüman Kardeşler’in askeri darbeye karşı başlattığı pasif direnişe Mısır ordusunun 16 Ağustos 2013’te başlattığı katliamlar zinciriyle cevap vermesi esnasında katliamda şehit olanları anmak amacıyla oluşmuştur.
Darbe destekçisi protestolarda zafer işareti kullanılması nedeniyle darbe karşıtları zafer işaretini kullanmamışlardır. Darbe karşı direnişin başladığı meydan olan Rabiatul Adeviyye Meydanı’nın kısa ismi olan ve Arapça’da 4 sayısını ifade eden Rabia kelimesini ifade etmek amacıyla 4 parmak kullanmışlardır.
Rabia sembolünün seçilmesinde meydana ismini veren Rabiatul Adeviyye’nin kölelikten özgürlüğe ulaşmasının özgürlük nedeniyle protesto düzenleyenlere ifade ettiği sembolik anlamın da etkisi vardır.

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.