Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16 °C
Az Bulutlu

Küçük Ayasofya Kilisesi Şu Anki Adı İle Gazi Süleyman Paşa Camii- VİZE Mayıs 2019

14.05.2019
373
A+
A-
Küçük Ayasofya Kilisesi Şu Anki Adı İle Gazi Süleyman Paşa Camii- VİZE Mayıs 2019

1
Vize Ayasofyası

Kırklareli vize seyehatimde tarihle buluştum çok az bir vaktim olmasından dolayı fazla gezip bilgi alamadıysamda yinede gezme görme ve dinleme fırsatım oldu. İnşallah Kırklareli-Vize tekrar gidip daha detaylı gezme fırsatını yakalayacağım, çünki çok güzel bir yer resmen tarih her tarafı.

Gazi Süleyman Paşa Camii ( VİZE AYASOFYASI )
İlk olarak 6 yüzyılda Jüstinye döneminde kilise olarak inşa edilmiş. Günümüzde de mevcut olan yüksek kasnaklı kubbesi 12-13 yüzyıllarda eklenmiş. 1450’li yıllarda ise Süleyman Paşa tarafından minare, minber ve mihrap eklenerek camiye çevrilmiş. 2006 yılında restorasyona alınmış 2007 yılında tekrar ibadete açılmış.

Etrafını detaylı bir şekilde video ile görüntüledim temiz ve bakımlı bir tarihi cami olarak söyleye bilirim kimse olmadığı için içini gezemedim tek üzüntüm bu oldu.

Bu Yapı Küçük Ayasofya büyük cami ve Gaziosmanpaşa Cami adları ile Anılır. Bizye kentinin iç ve dış surları arasında yer alan bu büyük yapının kentin Roma Bizans psikoposluk Merkezi devrindeki Ana Kilisesi olduğu düşünülmektedir. Vize ayasofyası, Bizans sanatı tarihi için önemli bir eserdir. Altta Bazalika ve üstte Yunan Hacı olmak üzere iki ayrı plan tipinin bir arada kullanılması ile oluşturulmuş sıradışı bir mimari düzene sahip olan yapı güney Yunanistan’ın Mora Yarımadası kiliseleri ile benzerlik gösterir ve Bizans İmparatorluğu’nun başkenti ne yakın tek örnek olması dolayı si ile öne çıkar Bu tür çifte planlı kiliselere genellikle son devir Bizans mimarisinde ve eyaletlerde rastlanmaktadır

2

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.