Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24 °C
Parçalı Bulutlu

Etkili İletişim Becerilerini Nasıl Geliştirebiliriz? İşte 10 Önemli Yol

29.07.2019
354
A+
A-
Etkili İletişim Becerilerini Nasıl Geliştirebiliriz? İşte 10 Önemli Yol

Etkili%2B%25C4%25B0leti%25C5%259Fim%2B%25C4%25B0%25C3%25A7in%2B10%2BYol
Etkili İletişim Becerilerini Nasıl Geliştirebiliriz? İşte 10 Önemli Yol
1. Dinlemeye ve bilmeye dikkat edin
İletişim kendiniz, fikirleriniz ve düşünceleriniz veya başarılarınız hakkında değildir. Öncelikli amacı, bir iş görüşmesinde olduğu gibi iletişimin açıkça bir amacı olmadığı sürece, başkalarını bilginiz ve bilginizle etkilemektir. Çoğu durumda, başkalarıyla etkileşimde bulunma ve istediğiniz amaçlarla onlarla bilgi alışverişinde bulunma fırsatınız olan iki yönlü etkileşimli, kişilerarası bir süreçtir. Bu nedenle, sadece düşüncelerinizi ve kelimelerinizi konuşmak ve iletmekle kalmaz, aynı zamanda içinde bulunan insanlara dikkat etmeyi ve onları ve mesajlarını veya niyetlerini bilmeyi içerir. Dikkat ettiğiniz zaman, sadece kelimeleri dinlemekle kalmaz aynı zamanda sözel olmayan iletişimi, arkasındaki psikoloji ve motivasyonu da anlayacaksınız.
2. İki yönlü iletişimi kolaylaştırmak
Daha önce belirtildiği gibi, iletişiminiz tek yönlü olmak yerine iki yönlü bir iletişimi kolaylaştırmak için geniş bir kapsam sunmalıdır. Bu, konuşmaya tamamen hakim olamayacağınız ve başkalarının yanıt vermesine veya karşılık vermesine izin vermeyeceğiniz anlamına gelir. Sadece bir e-posta mesajı veya resmi bir not olsa bile, alıcıların cevap vermesi ve ifade etmesi için bir fırsat olmalıdır. Etkili bir iletişimci, bu basit ancak önemli iletişim ilkesinin farkındadır ve iyi bir denge kurar. Diğer tarafın haklarını ve imtiyazlarını tanıyarak ve saygı duyarak iki yönlü bir iletişimi kolaylaştırır. Siz de bunu dinlemek, soru sormak, çapraz işlemler yapmak yerine tamamlayıcı işlemler yapmak, yargısal tutumdan kaçınmak, konuşmayı yeniden yazmak veya özetlemek, göz temasını sağlamak, duygularınızı kontrol altında tutmak gibi basit yaklaşımlarla yapabilirsiniz.
3. Doğru zihinsel tutumu geliştirmek
Bazı davranış ve tutumlar etkili iletişim için elverişlidir. Örneğin, bazı nitelikler insanlarla ilişki kurmak ve alçakgönüllülük, açık fikirlilik, dikkatlilik, olumlu zihinsel tutum, neşe, sabır, hoşgörü, tarafsızlık, düşünceli olmak, duygusal zeka, sosyal zeka gibi iki yönlü bir iletişimi kolaylaştırmak için çok faydalıdır. bilgi, ayırt etme, uyumluluk, vb. Ayrıca, iyi iletişimin anahtarı olan etkili ve özenli dinlemeye katılmaya yardımcı olurlar. Etkili bir iletişimci duruma göre hareket eder, çünkü insan duygularını ve psikolojisini anlamada iyidir. Ayrıca sürece odaklanmış olmaya devam eder. Genellikle, uyum ve uyum sağlamayı amaçlamaktadır.
4. Bilgi ve dil becerilerini geliştirmek
Günümüz dünyasında, iletişim sadece kişilerarası iletişimi değil, aynı zamanda e-postalar, sesler, videolar, bloglar, sosyal ağlar, mesajlaşma, mesaj forumları, raporlama, kamuya açık konuşmalar, sunumlar, vb. Gibi çeşitli yollarla iletişimi de içerir. Yazılı iletişim sözlü iletişim ile karşılaştırıldığında farklı bir yaklaşım gerektirir. Her iki durumda da, dil bilgisi ve sözcük seçimi konusunda doğru bilgi ve komut önemli bir rol oynamaktadır. Bilgi kendisi için konuşur. Dil hakkında bilginiz ve emriniz olduğunda, herhangi bir ortamda etkili bir şekilde iletişim kurabilirsiniz. Günümüzde, insanların çoğunluğunun çeşitlilik tarafından işaretlenmiş topluluklarda ve organizasyonlarda yaşadığı, kendilerine özgü kültürel ve dilsel engelleri bilmemiz gerekir. Dil üzerinden komut almak, karmaşık fikirleri iletmek için kesinlikle faydalıdır,
5. Her fırsatta özenle uygulayın
Etkili iletişim kurmanın düzenli ve kalıcı uygulamalardan daha iyi bir yolu yoktur ve becerilerinizi parlatmak için her fırsatı değerlendirirsiniz. Bugünün dünyasında bunu yapmak için birçok fırsat var. Örneğin, İnternet’teki iletişiminizin kalitesini anında değerlendirecek ve geliştirmeniz için önerilerde bulunacak bazı uygulamalar bulabilirsiniz. Onlarla karşılaştırıldığında ne kadar etkili olduğunuzu bilmek için mentorları veya rol modellerini bulabilirsiniz. Ayrıca, başkalarını gözlemleyerek ve onlardan öğrenerek ve kendi hatalarınızdan veya başkalarının hatalarından ders alarak öğrenebilirsiniz. Belirli bir durumda neyin işe yaradığını bilmek için farklı yöntem ve yaklaşımları deneyebilirsiniz. Halen, ses kalitenizi, modülasyonunuzu ve yazılı iletişiminizi geliştirmek için birçok yol ve uygun maliyetli eğitim programları ve uygulamaları bulunmaktadır.
6. İletişimin ana bileşenlerini anlama
Herhangi bir iletişimin ana bileşenlerinin farkında olmalısınız, çünkü dikkatsizseniz, etkili iletişimin önündeki potansiyel engeller haline gelebilirler. Bunlar ayrıca mesajın bozulmasına neden olarak yanlış iletişim ve yanlış anlamalara neden olabilir. Bu nedenle, iletişiminizin alıcılara tam istediğiniz gibi ulaştığından emin olmak istiyorsanız, her birine dikkat etmeniz gerekir. Örneğin, herhangi bir resmi iletişim, gerekçeyi, mesajı, ortamı, iletimi, iletimi etkileyen faktörleri (zaman, mesafe, gürültü vb.), Alımını, kod çözmeyi; mesajın yorumlanması.
7. Sözsüz becerilerinizi geliştirin
Üç veya daha fazla kişi veya grup arasındaki doğrudan veya kişisel iletişimde sözsüz iletişim önemli bir rol oynar. Sosyal bir ortamda insanlar genellikle maske takıyor. Bir nedenden ötürü, başka bir deyişle, gizli duygularını veya amaçlarını kolayca ortaya çıkarmazlar ve onlarla ilişki kurmanın ya da gerçek kaygılarını ele almanın zor olduğu durumlarda oynamayı tercih ederler. Hareketlere dikkat ederek, insanların konuşma ya da cevap verme zamanları, bedensel dil, yüz ifadeleri, göz hareketleri ve göz teması düzeyi, kıyafet ve görünüm, sözcük seçimi, vb. motifler. Sözel olmayan ipuçları, insanların dürüstlüklerini ve bütünlüklerini ve iletişimlerinin ne kadar özgün ve güvenilir olduğunu da ortaya koyuyor. Onlara dikkat ederek ve onlardan öğrenerek,
8. İyi iletişim, iyi hazırlıklara bağlıdır
Gayri resmi ortamlarda, şahsen tanıdığınız ve güvendiğiniz kişilerle iletişim kurarken, rahatlayabilir ve kendiniz olabilirsiniz. Ancak, tanımadığınız veya resmi veya profesyonel bir ilişkiniz olan kişilerle resmi bir ortamda iletişim kurduğunuzda, hata yapamaz veya kabul edilemez şeyler alamazsınız. Durum için yeterince hazırlıklı olmalısınız ve iletişiminizin hedef kitleye tam olarak istediğiniz gibi ulaştığından emin olun, bozulma veya belirsizlik çok az bir kapsamda. Bunun için hazırlık önemlidir. Bilginizi ve uzmanlığınızı göstermek ve iletişiminizin hedeflerini gerçekleştirmek için en iyi şekilde söylemek istediklerinizi veya iletmek istediklerinizi prova etmelisiniz. Ayrıca, izleyicilerinizi ve beklentilerini de bilmelisiniz. İletişiminiz sadece kendi beklentilerinizi değil, aynı zamanda alıcıların beklentilerini de karşılamalıdır. Beklentiler iletişimde önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin, bir kişiden bir cevap veya bir cevap beklediğinizi ve zamanında almadığınızı veya beklentilerine göre zamanında bir kişiye cevap vermediğinizi düşünün. Her iki durumda da olumsuzluğa neden olabilir.
9. Doğru stratejileri kullanın
Etkili iletişim, amaç ve ilgili alıcıya göre başkalarıyla iletişim kurmak için doğru stratejileri kullandığınız anlamına gelir. Herkes için aynı stratejiyi kullanamazsınız, çünkü insanlar düşünce, bilgi ve davranışlarında büyük farklılıklar gösterir ve onlarla ilişkiniz de buna göre değişir. Örneğin, tanıdığınız ve güvendiğiniz kişilerle resmi olabilirsiniz, ancak yabancılarla, üstlerle veya rakiplerle iletişim kurarken dikkatli olmalısınız. İnsanlar yeteneklerinde ve davranışlarında farklılık gösterir. Bazıları işitseldir. Sözler ve iletişimdeki anlamlarına daha fazla güveniyorlar. Bazı görsel. Bir şeyleri anlamlandırmak için görüntülere daha fazla güveniyorlar ve bazıları duygu ve duyguların peşinden koşan kinetik. Algı ve düşüncenizdeki bu ince farklılıkların farkında olmanız ve buna bağlı olarak iletişiminize ince ayar yapmanız gerekir. Benzer şekilde, iletişim stratejisi iletişim ortamına göre değişebilir. Örneğin, aynı stratejiyi bir mektup yazmak ve bir video veya ses aracılığıyla iletişim kurmak için kullanamazsınız.
10. İletişimin önündeki engelleri bilir
Mesajı veya amacını ve amacını ciddi şekilde bozabilecek, çarpıtabilecek veya seyreltebilecek birçok iletişim engeli vardır. Tamamen iletişimcinin kontrolü altında olamayacağından tüm engeller etkili bir şekilde kaldırılamaz. İletişimin önündeki önemli engeller, iki taraf arasındaki mesafe, organizasyon veya süreçle ilgili sistem engelleri, katılan kişilerle ilgili tutum engelleri, mesajın nasıl oluşturulduğuna ilişkin dilsel engeller, ilgili kültürel engeller gibi fiziksel engellerdir. halkın geçmişine göre, kadınlar ve erkekler arasındaki doğal ve psikolojik farklılıklarla ilgili cinsiyet engelleri vb. Etkili iletişim için, neyin yanlış gidebileceğini ve bunları mümkün olduğunca üstesinden gelmeye çalışmayı bilenlere dikkat etmek gerekir.
Sonuç
Sonuç olarak, etkili iletişimin doğru stratejiye, sıkı çalışmaya, ortak çalışmaya, önceden hazırlanmaya ve iletişim sürecinin ve insan psikolojisinin iyi bir şekilde anlaşılmasına bağlı olduğunu söyleyebiliriz. İletişim iki yönlü bir süreçtir. Bu sadece senin hakkında değil, onun alıcısı hakkında. İletişimin başlatıcısı olarak, siz önemlisiniz, ancak iletişiminizin amaçlanan amacına hizmet etmesi için, bunun amaçlandığı diğer kişiler de önem kazanıyor. Etkili iletişimin karmaşıklığını, içinde yer alan adımları ve buna karşı çalışan engelleri bilerek ve iletişiminizi yöntem ve ortama göre ince ayarlayarak iletişim becerilerinizi büyük ölçüde geliştirebilirsiniz.

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.