Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17 °C
Az Bulutlu

Bilim insanları beyin sinyallerini konuşmaya dönüştürdü: İşte ses kaydı 2019

25.04.2019
281
A+
A-
Bilim insanları beyin sinyallerini konuşmaya dönüştürdü: İşte ses kaydı 2019

G%25C3%25B6r%25C3%25BCnt%25C3%25BC%2B1%2B%252825.04.2019%2B17 14%2529
beyin sinyalleri deşifre edilerek elde edilen konuşma:
Kaliforniya Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, insanların düşüncelerini konuşmaya çevirebilen bir beyin implantı geliştirdiklerini açıkladı.
Bilim insanları yine çok konuşulacak bir buluşa imza attı. Kaliforniya Üniversite’sindeki araştırmacılar, geliştirdikleri yeni bir beyin implantıyla beyin sinyallerini konuşmaya dönüştürmeyi başardı. Beyin sinyallerini deşifre derek ses aygıtından çıkarmayı başaran bilim insanları, konuşamayan birçok hastaya umut olmak istiyor.
Bilim insanın geliştirdiği bu yeni beyin implantının, bazı hastalıklar nedeniyle konuşamayan insanların konuşmalarına yardımcı olması amaçlanıyor. Araştırmacıların hayata geçirdiği bu yeni teknoloji iki aşamadan oluşuyor.
Beyne yerleştirilen ilk elektrod, dudak, gırtlak ve çenedeki hareketleri elektrik sinyalleri olarak topluyor. Güçlü bir bilgisayar sistemi ise farklı seslerle biçimlenen ağızdaki ve boğazdaki hareketlerin benzerini yapıyor ve daha sonra sentetik konuşma sanal ses cihazından çıkıyor.
Araştırmacılardan biri olan Profesör Edwards Chang, bu çalışmanın ilk kez bireylerin beyin aktivitelerine göre konuşma cümleleri üretebilen bir sistem olduğunu ifade etti.
Teknolojinin çalışması, dudak, dil, gırtlak ve çene gibi beynin kontrol edebildiği bölümlere bağlı olduğu için bazı felç geçirmiş hastalarda bu teknojinin kullanılması şimdilik mümkün görünmezken, Profesör Chang, bu buluşun konuşma güçlüğü çeken herkes için bir çözüm olmayacağının altını çizdi.
İşte bir hastanın beyin sinyalleri deşifre edilerek elde edilen konuşma Videoyu Tıklayınız
Kaynak enson Haber.

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.