Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18 °C
Az Bulutlu

On Emir Tevrat Ve Kuran’da Nasıl geçer ?

02.03.2019
2.477
A+
A-
On Emir Tevrat Ve Kuran’da Nasıl geçer ?

On Emir Tevrat Ve Kuran’da Nasıl geçer ?

How the Ten Commandments pass in the Torah and the Qur’an
Eski Ahit Musa (as.) peygamberin Sina Dağı’nda beraberinde levhalarla indiğinden bahseder. Kavminin buzağıya taptığını görünce elindeki levhaları kırar. Kırılan levhalar Tanrının yazdığı levhalardı. Musa as.  Öncekilere benzer iki levha yapması istenir. O, kırk günlük ikinci buluşmanın ardından bu kez Tanrı’nın yardımıyla kendisinin yazdığı 10 Emir’i içeren yeni levhalar ile kavmine geri döner. Tanrı’nın emriyle bu levhaları ahit sandığı ismindeki kutsal sandığa koyar. Kısaca 10 Emir kısaca şunlardır:
1. Tanrı’dan başka herhangi bir tanrıya tapmayacaksın
2. Putlar yapıp onlara tapmayacaksın
3. Tanrı’nın adını boş yere ağzına almayacaksın
4. Şabat Günü`nü kutsal sayacaksın ve o gün hiçbir iş yapmayacaksın
5. Annene ve babana saygı göstereceksin
6. Adam öldürmeyeceksin
7. Zina etmeyeceksin
8. Çalmayacaksın
9. Komşuna karşı yalan yere tanıklık etmeyeceksin
10. Komşunun evine, karısına, erkek ve kadın kölesine, öküzüne, eşeğine, hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin.1
 

70f54a8c 8e63 4875 847e 62a2f284ebe9
On Emir

B. KURAN’DA ON EMİR’DEN BAHSEDİLMESİ
On Emir’den Cumartesi yasağı dışında kalan dokuzu Kuran’da geçmektedir. Ancak cumartesi yasağı yani Şabat günüyle ilgili konudan bahseder. Her ne kadar rakamsal olarak on emir ifade edilmemişse de yükümlü tutuldukları bilgileri sayılmıştır.
İsrailoğullarından şöyle bir söz de almıştık: Allah’tan başkasına ibadet etmeyin, anne-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilik ve güzellikle davranın. İnsanlara güzeli ve güzelliği söyleyin. Salâtı ikame edin, zekâtı verin. Bütün bunlardan sonra siz, pek azınız müstesna, sırt çevirdiniz. Hâlâ da yüz çevirip duruyorsunuz.
Sizden şu sözü de almıştık: Birbirinizin kanını dökmeyeceksiniz. Birbirlerinizi yurtlarınızdan çıkarmayacaksınız. Bu yükümlülükleri kabul etmiş bizzat şahitlikte bulunmuştunuz.2
 

On%2Bemir
On Emir

Eski Ahit’teki on emirden biri olan cumartesi gününe saygı ise Yahudilere özgü bir hükümdür:
Cumartesi günü, Dinin de ihtilafa düşenlere belirli gün kılındı. Rabbin, tartışmakta oldukları şey hakkında, onlar arasında kıyamet günü hüküm verecektir (Nahl, 124)
 

ba538c9b 2acb 4acf 8c08 e18f59c8477b
On Emir

Tevhid inancı Kuran’ın önemle vurgu yaptığı bir konudur ve temel bir ilkedir.3  Putperestliğin yasaklanması konusunda, Kuran Allah’tan başkasına tapınmayı ve şirk koşmayı yasaklar.4 Allah’ın adının boş yere ağza alınmaması, yani Allah’ın adının kullanılarak yalan yere yemin edilmemesi Kuran’da vardır.5 Anne ve babaya saygı,6  insan öldürmeme,7 hırsızlık yapmama,8 zina yapmama,9 yalancı şahitlik yapmama10 ve komşunun malına göz dikmeme11 Kuran’da açıkça bahsedilen konulardır.
Bu ayetlerin dışında ise; İsra Suresi 22-39’da 10 Emir’deki yasaklardan bahsedilir.


On Emir’in Yapısı
Sizlere bu sayfamda On Emir’in yapısından örnekler vereceğim. On Emir’de ikili bir yapı görülebilir. Bir ile dört arasındaki emirler Tanrı ile insan ilişkilerini ele alır. Altı ila 10 arasındaki emirler, insanlığın insanlıkla olan ilişkisini ele alır. Beşinci emir, ebeveynlerini onurlandırmak emri, ikisi arasında bir tür köprü oluşturur.

İncil’in kendisi, emirlerin “kelimelerinin” gerçek taş tabletlere nasıl dağıtıldığına dair bir gösterge sunmasa da, genellikle bir tablette beş, diğerinde beş tane durdukları varsayılır. Bazı yorumcular (Mekhilta, Yitro 8), iki tabletin her birinde birbirine zıt beş emir arasında bir korelasyon gördü. Yani, örneğin, cinayet imgesi insan olan, apostasy evlilik sadakatsizliğine eşit olan bir Tanrı yaralanmasıdır, hırsızlık yanlış bir yemine yol açacaktır, Şabat ihlalcisi Tanrı’nın dünyayı altı gün içinde yaratmadığını ve yedinci, ve eşinin karısını kucaklayan kişi, gerçek ebeveynini reddeden ve bir başkasını onurlandıran bir çocuğa babalık yaparak sona erecektir.

Etiketler: On Emir nedir, On Emir oku, Tevrat, Kur’an

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.