Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30 °C
Parçalı Bulutlu

Cinler Ve Şeytanların Dünyası 2024

30.06.2024
31
A+
A-
Cinler Ve Şeytanların Dünyası 2024

Cinler Ve Şeytanların Dünyası 2024

Cinler ve şeytanlar dünyası, görmediğimiz, duymadığımız bir dünyadır. Her ne kadar bizden gizlenmiş olsa da, birçok kişi onu çizerek ve fotoğraflayarak hayal gücünü açığa çıkarmış, çoğu ise onu bir terör ve dehşet dünyası olarak tasvir etmiştir. Bazıları ise onu inkar etmiş ve varlığını reddetmiştir. Bu yazıda, Kur’an ve Sünnet de dahil olmak üzere onun resmini çizmeye çalışıyoruz. Hayal gücünden, bir tür yalandan ya da dayandığı gerçekleri karşılamayan kısmi bir deneyimden.

Cinlerin ve şeytanların anlamı

Cin: İnsanın zıddıdır ve biri de cindir. Gözlerden saklandıkları ve görülemedikleri için bu adı almıştır.

Şeytanlara gelince: Çoğulu şeytandır, yani insan, cin ve hayvan olsun, asi ve asi olan her kimse. Buna göre şeytanlar, asi ve asi cinlerden başka bir şey değildir.

İbn Abd el-Berr şöyle dedi : “Cinler, kelam ve dil bilgisine göre derecelere ayrılır: Eğer cinlerden genel olarak bahsederlerse: Cin derler.. Eğer onun cinlerden olduğunu kastediyorlarsa. insanlarla yaşayanlar şöyle derler: Aamir, çoğulu ise Aammar ve Awamer.. Eğer çocuklara maruz kalanlardansa şöyle derler: Kötü niyetli ve kararlıysa o zaman şeytandır. Eğer bundan fazlasını yaparsa dönek olur ve emri kuvvetli olursa: İfrit, çoğulu da şeytandır derler.

Cinlerin varlığının ispatı :

Şeyh El İslam İbn Teymiyye -Allah ona rahmet etsin- şöyle dedi: “Müslüman mezheplerin hiçbiri cinlerin varlığına ya da Allah’ın Muhammed’i (Allah’ın salat ve selamı üzerine olsun) onlara gönderdiği gerçeğine karşı çıkmadı. Çünkü cinlerin varlığı peygamberler tarafından defalarca ve zaruri olarak bildirilmiş ve onların diri oldukları kesin olarak bilinmektedir.” Onlar iradeyle hareket eden, daha ziyade emredilmiş ve yasaklanmış akıl sahibi insanlardır. ”

Cinlerin varlığına dair Kuran’da deliller çoktur ve buna dair, Allah’ın bir surenin tamamına onların adını “cinler” olarak adlandırması ve cinlerin büyük bir kısmını bu sureye dahil etmesinden daha açık bir delil yoktur. Sünnetin varlığına işaret eden hadisler ise sayılamayacak kadar çoktur.

Cinlerin yaratılış kökeni

Allah, insanı yaratmadan önce cinleri yaratmıştır ve buna delil, Yüce Allah’ın şu sözüdür: Meleklere: “Adem’e secde edin” demiştik, onlar da secde ettiler; ancak İblis cinlerdendi, o da isyan etti. Rabbinin emridir. } (Kehf: 50)

Şeytanın cinlerden olduğunu ve onların yaratılışının Adem aleyhisselam’ın yaratılışından önce olduğunu belirtmiş ve Yüce Allah şöyle buyurmuştur: { Biz insanı çamurdan, katılaşmış çamurdan yarattık ve cinleri de daha önce zehirli ateşten yarattık. } (Hicr: 26-27).

Yaratılışlarının maddesi ise ateştir ki, Cenab-ı Hakk’ın: { Cinleri de daha önce zehir ateşinden yarattık } (Hicr: 27) ayetinden de anlaşılacağı üzere, ona zehir ateşi denilmiştir. sıcaklığının yoğunluğundan dolayı vücudun gözeneklerine nüfuz eder ve Cenab-ı Hak şöyle buyurmuştur: { Ve cinleri yükselen bir ateşten yarattı } (Rahman: 15) Ve kibirli, atıcıdan daha spesifiktir. çünkü içinde duman bulunmayan alevdir. Müslim’in Sahih’inde Aişe’den (Allah ondan razı olsun) rivâyet olunduğuna göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: ( Melekler nurdan, cinler görünenden yaratılmıştır.) ateşten, Adem ise sana anlatılanlardan yaratılmıştır .)

Cinlerin ateşten yaratılmasının, insanların topraktan yaratıldığı ve öyle olmadığı gibi, şekil ve görünüşlerinin ateşe benzediği anlamına gelmediği bir sır değildir; ancak cinlerin hafiflik gibi ateşin niteliklerine sahip olduğu buradan alınmıştır. ve yumuşaklık, tıpkı insanların kirin ağırlık ve yoğunluk gibi niteliklerine sahip olması gibi.

Cinlerin cinsiyeti, erkek ve dişi olmak üzere insanların cinsiyeti gibidir. Cenâb-ı Hak şöyle buyurmuştur: { Andolsun, insanlardan cinlerden erkeklere sığınan erkekler de vardı, fakat onlar sıkıntılarını artırdılar . Cin: 6). Zeyd bin Erkam hadisinde Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: ( Buralar ölüyor, dolayısıyla biriniz tuvalete gittiğinde şöyle desin: Allah’ım, sığınırım.) Sende pisliklerden ve kötülerden. ) Pislik – kha ve ba’nın çoğuluyla -: cinlerin erkekleri ve pis olanlar: onların dişileri.

Bazıları eski bir soruyu gündeme getiriyor: Eğer cinler ateşten yaratıldıysa, onlara nasıl onunla azap edilebilir? İbni Akil, “El-Fünûn” kitabında buna cevap vermiş ve şöyle buyurmuştur: “Bil ki, Cenâb-ı Hak, insanın toprağa, kile ve çömleğe kattığı ve insanla ilgili kastına göre şeytanları ve cinleri ateşe katmıştır. Onun aslı kildir ve insan da gerçek kil değildir, tıpkı bunun gibi çamurdur.” : (Namaz sırasında şeytan bana göründü, ben de tükürüğünü elimde soğuk buluncaya kadar onu boğdum.) Ve kim yanan bir ateşse, onun tükürüğü veya tükürüğü nasıl soğuk olabilir veya cinlerin tükürüğü olabilir!! Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-‘in dediği gibi, onların ateşli unsurunun içinde kalmamak: “Allah’ın düşmanı Şeytan, onu yüzüme doğrultmak için bir ateş meteoru ile geldi. ” Bunun anlamı şudur. Ateşli elementlerinde kalsalardı… Şeytan’ın gelmesine ihtiyaç duymazlardı. Eğer Adem’in oğluna dokunsaydı, onu yakardı, tıpkı gerçek ateşin bir insanı sadece dokunarak yaktığı gibi, A.H.’den. Şunu biliyoruz ki, nasıl ki insan, çamurdan yaratılmışsa da, kil ve taşla vurularak kendisine zarar veriliyorsa, cinler de, ondan yaratılmış olmasına rağmen, ateşten zarar görür ve yakılır.

Cenab-ı Hak şöyle buyurmuştur: { Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım. } (Zariyat: 56) Ayet, cinlerin ve insanların yaratılma amacının ibadet olduğunu ve onlara görev verildiğini belirtmektedir. Bu , . “Onların sorumlu oldukları gerçeğine gelince, İbn Abd al-Barr şöyle dedi : Cinler… sorumludur… ve delil… şeytanların kınanması, kendini koruma konusunda Kur’an’da bulunanlardır. Onların şerrinden ve kendilerine hazırlanan azaptan korunmaları ve bu vasıfların, emre uymayıp, gücü yetmediği halde yasağı işleyenler dışında mevcut olmadığı ve buna işaret eden âyet ve haberler çoktur. Bunlardan biri de -Allah ona salat ve selam olsun- şöyledir: ( Ve Peygamber kavmine gönderildi, ben de insanlara ve cinlere gönderildim ) El-Bezzar’dan rivayet edilmiştir .

Ve eğer sorumlu oldukları kanıtlanırsa, o zaman itaat karşılığında mükâfatlandırılacaklar ve itaatsizlik nedeniyle de cezaya layık olacaklardır: Cenab-ı Hak şöyle buyurmuştur: { Zalimlere gelince, onlar Cehennem odunudur } (Cin: 15) ve Ayrıca şöyle buyurmuştur: ” Eğer onlar yolda sabit kalsalardı, elbette onlara bol su içirirdik. ” (Cin: 16).

El-Hafız da şöyle demiştir: “Ve Malik’in , onların hem azap hem de mükafatlandırılacağı sonucunu Yüce Allah’ın şu sözüyle çıkardığı rivayet edilmiştir: { Ve kim Rabbinin makamından korkarsa, onun için iki cennet vardır } Sonra Dedi ki: { Peki, Rabbinizin hangi nimetlerini inkar edeceksiniz ?} Ve söz, insanlara ve cinleredir; eğer içlerinde mü’minlerin olduğu ispat edilirse ve mü’min, korktuğu ile aynı konumdadır. Rabbinin makamında sabit kalır ve istenilende sabit kalır.”

Cinlerin de dereceleri ve Rablerine olan kullukları bakımından insanlar gibi farklılık gösterir. Onlardan bir kısmı salihtir, bir kısmı bundan daha azdır . (Cin: 11) Ve Yüce Allah şöyle buyurmuştur: { İçimizde Müslümanlar vardır ve aramızda da adil olanlar vardır.

Cin yetenekleri

Hak Teâlâ, cinlerin gücünün ne kadar büyük olduğunu ve bazı yönlerden insanların yetenek ve enerjisini aşan yeteneklerini, fiziksel müdahale olmaksızın fısıltı veya telkin yoluyla onları etkileme kabiliyetlerini gösteren resimlerden bahsetmiştir. Bu mana, Şeytan’ın, kendisine uyan Cehennem halkına verdiği hutbede şöyle buyurmuştur: { Ve Şeytan, “İş kesinleştiğinde” der. ama ben sözünüzü bozdum ve benim size seslenmem ve bana cevap vermeniz dışında hiçbir yetkim yoktu. O halde beni suçlamayın ve kendinizi suçlayın. Bana feryat edecek olan değil. Şüphesiz ben, daha önce bana ortak koştuğun şeyi inkar etmiştim. Şüphesiz zalimler için acı bir azap vardır. Yani şeytanın yalanladığı delil O’nun ta kendisidir . O, insanlara fısıltısı ve vahyi verirken, delile, delile, kuvvete veya otoriteye dayanmaz; daha çok arzuları ve nefreti kışkırtmaya dayanır ve yine de bakın ne kadar çok insan daha sapkındır. !!

Cinlerin gücüne işaret eden ayetlerden biri de Yüce Allah’ın şöyle buyurmasıdır: ” Ve biz göğe dokunduk ve onu şiddetli muhafızlar ve meteorlarla dolu bulduk ve biz orada dinlemek için koltuklara otururduk. Artık kim dinlerse bir meteor bulacaktır. onu pusuda bekliyordu ” (Cin: 8-9). Cennetin haberlerini dinlemek için koltuklarda oturmalarının Allah’ın onları ayrıcalıklı kıldığı büyük bir yeteneğe işaret ettiği bir sır değildir. bir dış faktör. Fırlattıkları meteorlardır ama içsel yetenek mevcuttur.

Cin yemeği

Abdullah bin Mesud -Allah ondan razı olsun-‘den rivayet edildiğine göre , Resûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: (Bana cinlere bir davetçi geldi, ben de onunla birlikte gittim ve şu ayeti okudum: Abdullah şöyle dedi : Bunun üzerine Resûlullah -sallallâhu aleyhi ve sellem- bizimle birlikte yola çıktı ve bize onların izlerini ve ateşlerinin etkilerini gösterdi . Ondan erzak istediler, o da şöyle dedi: ( Elinize düşen, üzerinde Allah’ın adı anılan her kemik, et kadar boldur ve her tezek, hayvanlarınız için yemdir. ) Müslim rivayet etmiştir .

Bu iki yiyecek türünden söz edilmesinin, genel olarak cinlerin bunlarla sınırlı olduğu anlamına gelmediği bir sır değildir. Belki de bu onların en önemli yiyeceklerinden biridir veya türlerine ve yaşadıkları yerlere göre bazılarına özeldir. .

Kemik en bereketli ete, tezek ise sadece mü’minler için hayvanlara yem olur. Cinlerden inkar edenlerin ise böyle bir hakkı yoktur. Aksine, hadis-i şerifte olduğu gibi, üzerinde Allah’ın ismi anılmayan her yemeği helal sayarlar: ( Şeytan, üzerinde Allah ismi geçen yemeği helal kılar.) belirtilmemiştir .) Müslim rivayet etmiştir .

Şeytanların yemek yemesini engellerCâbir -Allah ondan râzı olsun- şöyle dedi: Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-‘i -Allah ona salât ve selâmet versin- şöyle derken işittim: ( Bir adam evine girer ve içeri girdiğinde ve girdiğinde Cenab-ı Hakk’ı zikrederse) yer, Şeytan der ki: Yatacak, yemek yiyecek bir yerin yok ve içeri girdiğinde… İçeri girdiğinde Cenab-ı Hakk’tan bahsetmedi. Şeytan dedi ki: Geceyi geçirmişsin. Yemek yerken Cenab-ı Hakk’ı anmadı ve şöyle dedi: Geceyi ve yemeği geçirdin .

Cin konutları

Ne Allah’ın Kitabında, ne de Resulünün (Allah ona salat ve selam versin) sahih sünnetinde, cinlerin meskenleri, yaşam şekilleri, insanlar gibi şehir ve köylerinin olup olmadığı hakkında ayrıntılı bir açıklama yoktur. Yoksa çöllerde ve çöllerde mi yaşıyorlar, yoksa evlerinde ve meskenlerinde insanlarla mı karışıyorlar? Sünnet’te , Zeyd bin Erkam’ın hadisinde şeytanların barındığı bazı yerlerin işaret edildiği zikredilmiştir. Allah ondan razı olsun -Allah’ın Resulü -Allah ondan razı olsun ve huzur versin- şöyle buyurmuştur: ( Buralar ölüyor, dolayısıyla biriniz tuvalete gittiğinde şöyle desin: Allah’ım, sığınırım Kötülük ve kötülüklerden ). El-Hattâbî şöyle demiştir : Biçmenin menşei sık hurma ağaçlarıdır ve evlere tuvalet yapılmadan önce ihtiyaçlarını buradan giderirlerdi. “Ölmek” manası da şu demektir: Cinler ve şeytanlar ona katılır ve ona elleriyle saldırırlar. zarar verme niyeti.

Cinlerin oluşumu ve görselleştirilmesi

Ebu Tha’labah el-Huşani’den -Allah ondan razı olsun- rivayet edildiğine göre , Allah’ın Elçisi -Allah’ın salat ve selamı ona olsun- şöyle buyurmuştur: ( Cinler üç çeşittir: Kanatları olan bir tip. Havada uçan, yılanları olan, süzülen ve ortaya çıkan bir tür. ) El-Tabarani’nin anlattığına göre, el-Heysemi mecliste şöyle demiştir : “Onun adamları güvenilir ve inançlıydı. ”

Şeyhülislam İbn Teymiyye şöyle dedi : “Cinler deve, inek, koyun, at, katır ve eşek şeklinde ortaya çıktılar ve şeytan da Kureyş’e Necdi şeyhi şeklinde geldi. Darü’n-Nedva’da toplandılar, Allah Resulü’nü ( s.a.v.) öldürecekler mi, yoksa onu hapse mi atacaklar, yoksa Yüce Allah’ın buyurduğu gibi onu dışarı mı çıkaracaklar? Seni öldürmek veya seni sürmek için, onlar tuzak kuruyorlardı, Allah da tuzak kuruyordu ve Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır .

Kureyşliler Bedir’e gitmeye karar verdiklerinde, Kinane ile aralarındaki savaşı haber verdiler ve bu onları neredeyse caydırdı. Bunun üzerine şeytan, Banu’nun ileri gelenlerinden Suraka bin Malik bin Ceşem el-Medleci şeklinde yanlarına geldi. Kinane – ve onlara şöyle dedi: Kinane’nin nefret ettiğiniz bir şeyle size gelmesinden sizi koruyacağım, bu yüzden onlar gittiler. Ve Şeytan onların komşusudur ve onları bırakmaz. Savaş gerçekleştiğinde, Allah’ın düşmanı bunu gördü. Allah’ın askerleri gökten inmişti, o da topukları üzerinde koştu ve dediler ki: Nereye gidiyorsun Süraka? Sen bizim komşumuzsun, bizi bırakmayacaksın demedin mi? Dedi ki: ” Ben sizden masumum. Ben sizin görmediğinizi görüyorum. Ben Allah’tan korkarım. Allah’ın cezası şiddetlidir .”

Cinlerin Ademoğulları tarafından temsil edildiğini gösteren pek çok iz vardır ve bunlar cinlerin farklı şekillere girebilme yeteneğine işaret etmektedir.

Kur’an-ı Kerim, cinler hakkında çeşitli ayetlerde bilgi vermektedir. Cinler, insanlardan farklı olarak yaratılmış bir varlık türüdür ve Kur’an’a göre tıpkı insanlar gibi ibadet etmek ve Allah’a itaat etmekle yükümlüdürler. Cinlerin yaratılışı, görevleri ve özellikleri hakkında Kur’an’da pek çok bilgi bulunmaktadır.

Cinlerin Yaratılışı

Kur’an, cinlerin dumansız ateşten yaratıldığını belirtir. Bu, cinlerin insanlardan farklı bir yaratılış yapısına sahip olduğunu gösterir.

Rahman Suresi, 15. Ayet: “Cinleri de yalın bir ateşten yarattı.”
Cinlerin Görevleri
Cinler de insanlar gibi Allah’a kulluk etmek için yaratılmışlardır. Onların da insanlar gibi ibadet etmekle yükümlü oldukları belirtilir.

Zariyat Suresi, 56. Ayet: “Ben cinleri ve insanları, ancak Bana ibadet etsinler diye yarattım.”

Cinlerin İman ve İtaati

Cinler, insanlardan farklı olarak görünmez varlıklardır, fakat onların da iman edenleri ve etmeyenleri vardır. Kur’an, bazı cinlerin Kur’an’ı dinleyip iman ettiklerini belirtir.

Ahkaf Suresi, 29-32. Ayetler: “Hani cinlerden bir grubu, Kur’an’ı dinlemek üzere sana yöneltmiştik. Onlar ona vardıklarında, birbirlerine ‘Susun’ dediler. Okuma bitince, uyarıcı olarak kavimlerine döndüler. Dediler ki: ‘Ey kavmimiz! Biz Musa’dan sonra indirilen, kendinden öncekileri doğrulayan, gerçeğe ve doğru yola ileten bir kitap dinledik. Ey kavmimiz! Allah’ın davetçisine icabet edin ve O’na iman edin ki, Allah günahlarınızdan bir kısmını bağışlasın ve sizi acı bir azaptan korusun.'”

Cinlerin Özellikleri

Cinlerin bazı özellikleri ve insanların göremediği varlıklar oldukları da Kur’an’da belirtilmiştir.

Araf Suresi, 27. Ayet: “Ey Ademoğulları! Şeytan, ana-babanızın cennetten çıkmasına sebep olduğu gibi, sizi de şaşırtmasın; çünkü o ve onun kabilesi, sizin onları göremeyeceğiniz yerden sizi görürler…”

Cin Suresi

Kur’an’da bir sure de doğrudan cinlerden bahseder ve adı “Cin Suresi”dir. Bu surede, cinlerin Kur’an’ı dinleyip iman ettikleri ve kendi aralarında bunu konuştukları anlatılır.

Cin Suresi, 1-2. Ayetler: “De ki: ‘Cinlerden bir topluluğun Kur’an’ı dinleyip de şöyle dedikleri bana vahyolundu: ‘Doğrusu biz, hayranlık veren bir Kur’an dinledik. O, gerçeğe ve doğruya yöneltip iletmektedir. Bu yüzden biz de ona iman ettik. Rabbimize hiçbir şeyi ortak koşmayacağız.'”
Kur’an’da cinler hakkında birçok ayet bulunmaktadır ve bu ayetler, cinlerin varlığını, özelliklerini ve ibadet yükümlülüklerini açıkça ortaya koymaktadır. Bu bilgiler, İslam inancında cinlerin yerini ve önemini gösterir.

 

Diğer Cin Bölümü İçin TIKLAYINIZ

 

 

Cinler Ve Şeytanların Dünyası 2024

Cinler Ve Şeytanların Dünyası 2024

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.