Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22 °C
Parçalı Bulutlu

Sultan 2. Abdülhamid Han’ı tanıyor musun?

23.05.2022
1.336
A+
A-
Sultan 2. Abdülhamid Han’ı tanıyor musun?

Sultan 2. Abdülhamid Han’ı tanıyor musun?

Üstad Necip Fazıl Kısakürek ne güzel demiş. Abdülhamit i anlamak, herşeyi anlamak olacaktır. Bu yazıyı yazmak bir genellemenin dışına çıkıp zaruri bir ihtiyaç halini almıştır.

Bir devrin aksiyon, fikir ve devlet adamı olarak karşımıza çıkmış, yaptığı icraatları sıralasak, onu anlatsak sayfalara sığmayacaktır. Ey koca Sultan ey gök Sultan! üzerine atılan türlü iftiralar, türlü karalama kampanyaları yapıldı. Kendi milletini senin üzerine kışkırtıp küçük düşürmek istediler. Fransız bir gazeteci tarafından kızıl sultan yaftası atarak genç nesilleri aldattılar. Peki dertleri neydi de seninle bu kadar uğraştılar. Gece gündüz milleti için çalışan bir sultan 33 yıl mücadelenin sonunda bozuk para gibi harcanan koca imparatorluk! Tahttan indirilmesinin ardından, daha 10 sene olmadı toprakların yarısından fazlası kaybedildi. Ah be sultanım, ahh! Hasta adam muamelesi yapılan bu devleti 33 yıl ayakta sen tutmadın mı? Etrafı kurtlarla çevrili ülkede bir karışık toprak parçası vermemek için mücadele etmedin mi? İsrail devleti kurmak isteyenlere tarihe geçen o tokat gibi cevabın, aklımıza mıh gibi çakıldı..

Bu topraklar benim değil, milletime ait, ancak kan ile alınan topraklar kan ile verilir!
Hazinenin parasına dokunmayıp kendi cebinden medreseler, mektepler, camiler, mescitler, köprüler, çeşmeler yaptıran sen değil misin? Hani 10. Yıl marşımız da demir ağlarla la ördük ana yurdu dört baştan diye dilimize dolanan dizeler ki demir ağları da sen ördürmedin mi? Ya Çanakkale boğazında düşmanın geçmesini engelleyen Hamidiye tabyalarını kim yaptırdı?

Eğer Osmanlı Ortadoğu’dan elini çekerse, ebediyete kadar bu topraklarda kan durmaz demiştin. Ne yazık ki şimdi görüyoruz, Arap alemi siyonizmin kölesi olmuş. Sultanın yaptıklarını saymakla bitiremeyiz ki..

İlk kız mektebi, şehirler arasi posta teşkilatı, günümüzde de faaliyet gösteren Şişli Etfal Hastanesi, Darülaceze kimsesizler yurdu, ziraat ve veterinerlik fakültesi, Yüksek sanatlar, ticaret, mühendislik fakülteleri, siyasal bilimler fakültesi, hukuk fakültesi, tıp fakültesi kız öğretmen okulu, Ziraat Bankası, emekli sandığı, Osmanlı sigorta şirketi, Hamidiye suyu, kağıt fabrikası, mum fabrikaları açıldı. Veremle savaş hastanesi açıldı. Kuduz aşısını bularak, milyonlarca kişinin hayatı ni kurtaran Fransız kimyager Pasteur a 10 bin frank gönderen Abdülhamid Han’dır.

Ayrıca Yıldız istihbarat teşkilatını ve hafiye teşkilatını kurmuştur. Bugün gururumuz olan ve dünyanın her yerinde başarılı operasyonlar gerçekleştiren MiT’in temeli bu dönem atılmıştır. Daha sayamadığım sayfalara sığmayan birçok yeniliğe imza atmış.

Sonuç olarak yazımı sonlandırıp bir yere bağlayacak isem, şunları söylemek isterim. Bir devrin modern ve yenilikçi, bilime ve sanata bu denli değer vermiş bir padişahına istibdatçı diyemezsiniz!! Hele Ki sen bırak siyasetine alet etmeyi, adını dahi ağzına alamazsın! Sen kim Abdülhamid e dil uzatmak kim! Senin deden sürgün yemiş, kuyruk acısını hala üzerinde taşıyorsun. Aslı aslına nesli nesline hu! Çakma milliyetçiler sizi..

Sana yıllarca kızıl Sultan eli kanlı Sultan dediler. Şahsına ve milletine yapılan onca ihaneti ve iftarıyı kabul etmiyor ve haklarımızı da helal etmiyoruz.!

Ey Sultan-ı Hakan Abdülhamid Han..
Ey cennet mekan Sultan Abdülhamid Han..
El muzaffer daima..

Yazar: Ö. Akdede

Diğer Köşe Yazıları İçin TIKLAYIN

 

Sultan 2. Abdülhamid Han'ı tanıyor musun?

Sultan 2. Abdülhamid Han’ı tanıyor musun?

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Zeki dedi ki:

    Yüregine sağlık kardeşim Allah razı olsun

    1. Okuokubil dedi ki:

      Teşekkürler

  2. yoga lover dedi ki:

    geçmiş ders aşmak içindir, teşekkürler