Ukrayna’nın Doğusunda Gerilim Nasıl Tırmandı?

Ukrayna’nın Doğusunda Gerilim Nasıl Tırmandı?
Rusya, 2014 yılında Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin büyük bir bölümünü ele geçiren Rus yanlısı isyancıları desteklemişti.
İki ülke arasında uzun süre devam eden çatışmalarda bugüne dek en az 14 bin kişi öldü ve ayrılıkçıklar iki bölgenin fiilen kontrol ettikleri kısımlarını halk cumhuriyeti olarak ilan etti.
Cuma günü BBC’nin Ukrayna servisi muhabirleri, bölgede topçu ateşlerinin giderek artığını bildirdi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) 17-18 Şubat tarihlerini kapsayan raporunda ise bölgede yüzlerce ateşkes ihlali yaşandığı belirtildi.

Rusya 2014’te Kırım ve Sivatopol’u İlhak etti. Kaynak: Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma kONSEYİ
İki Rusya destekli ayrılıkçı bölgenin liderleri, Ukrayna’nın saldırıda bulunmaya hazırlandığını öne sürerek sivillerin tahliye edilmesi emrini verdi.
Tek taraflı ilan edilen bu yönetimlerden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) lideri Denis Puşilin, tahliye kararını Cuma günü çekildiği iddia edilen bir video aracılığıyla duyurdu. Ancak videonun metaverilerini inceleyen BBC analistleri, videonun çatışmalardan önce çekildiğini tespit etti.
BBC Diploması Muhabiri Paul Adams, Ukrayna’nın saldırı düzenlediği gerekçesiyle tahliye kararı verilmesi için “temelsiz” ifadesini kullandı.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Ukrayna’nın saldırı veya işgal düzenlediği iddialarını reddetti.
Kuleba Twitter’da, “Rusya, sahte bilgi üretim fabrikanızı hemen durdurun” paylaşımını yaptı.
Kiev hükümetine destek veren ABD de haftalardır Rusya’nın düzmece saldırı yapıp bir kriz yaratabileceğini öne sürüyordu.
Diplomatik çözüm çabaları sonuçsuz kaldı
Rusya’nın Donetsk ve Luhansk’ta ilan edilen halk cumhuriyetlerinin bağımsız ülkeler olarak tanınma talebini kabul ettiklerini açıklamasından önce de iki tarafın diplomatik bir çözüme doğru ilerlediğine dair herhangi bir işaret yoktu.
Şubat ayının başında Putin, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüştü ve Rusya’nın taleplerini tekrar dillendirdi. Rusya’nın talepleri arasında NATO’nun genişlemesinin engellenmesi, Rusya sınırı yakınlarında silah dağıtımının durdurulması ve Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilmemesi bulunuyor.
NATO ise hangi ülkelerin ittifaka katılabileceğini kısıtlayamayacağını belirtiyor, üye ülkelerine askeri konuşlandırma yapmayı durdurmayacağını ifade ediyor.

Tank
Cumartesi günü Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ülkesinin NATO’ya üye olması konusunda “açık ve gerçekçi bir zaman çizelgesi” istediğini söyledi.
Ukrayna gibi Rusya ile sınır paylaşan Finlandiya da ilerde NATO’ya üye olma ihtimalinin ortadan kalkmasını istemediğini belirtti.
Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un bir araya gelmesi bekleniyordu ancak askeri harekâtın başlamasıyla birlikte zaten pek olası gözükmeyen bu görüşme de iptal oldu.
Putin, NATO’nun Rusya’nın taleplerini kabul etmediğini; 2014 ve 2015’te imzalanan Minsk Anlaşmalarının artık geçersiz olduğunu söyledi ve Perşembe sabahın erken saatlerinde Donbas bölgesine askeri operasyon başlattığını duyurdu.
Diğer Haber Bölümleri İçin TIKLAYINIZ
Kaynak: BBC NEWS