Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22 °C
Az Bulutlu

Hangi Balık Hangi Mevsimde Yenir Nasıl Pişirilir

03.12.2021
1.230
A+
A-
Hangi Balık Hangi Mevsimde Yenir Nasıl Pişirilir

Hangi Balık Hangi Mevsimde Yenir Ve Nasıl Pişirilir

Omega 3, gibi çeşitli vitaminler ile birlikte, folik asit ve fosfor açısından zengin bir besin kaynağı olan ve tam bir protein deposu olan balığı sık sık tüketmemiz gerektiğini biliyoruz. Yılın her ayında farklı bir balığın yenmesinin gerekli olduğunu söyleyen uzmanlar zamanında yenen balığın sağlıklı yaşama etkisinin çok çok olduğunu belirtiyorlar. Peki içinde olduğumuz aralık ayı sizce balık tüketiminde önemli bir ay mı? Evet bulunduğumuz Aralık ayı balık tüketimi için en doğru zamanlardan biridir.

 

Balık Hangi Mevsimde Yenir

Balık Hangi Mevsimde Yenir

HANGİ AYDA HANGİ BALIK TÜKETİLMELİDİR?

Ocak: Kalyoz, mercan, mürekkep, ahtapot, alabalık, hamsi, istavrit, kalkan, kefal, kırlangıç ve pisi balığı.

Şubat: Alabalık, ahtapot, hamsi, mezgit, istavrit, izmarit, kalkan, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan, mürekkep ve pisi balığı.

Mart: Ahtapot, alabalık, hamsi, istavrit, izmarit, kalkan, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan, mezgit, mürekkep ve pisi balığı

Nisan: Ahtapot, alabalık, istavrit, izmarit, kalkan, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan, mezgit, mürekkep ve pisi balığı.

Mayıs: Ahtapot, alabalık, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan, mezgit, mürekkep ve pisi balığı.

Haziran: Ahtapot, akya, alabalık, kırlangıç, kolyoz, küpes, mercan, mürekkep, orfoz, pisi ve sardalya.

Temmuz: Ahtapot, akya, alabalık, çipura, kırlangıç, kolyoz, küpes, lahos, mercan, mürekkep, orfoz, pisi, sardalya ve sinarit.

Ağustos: Ahtapot, akya, alabalık, barbun, çinekop, çipura, kılıç, kırlangıç, kolyoz, küpes, lahos, lüfer, mercan, mürekkep, orfoz, palamut, pisi, sardalya.

Eylül: Ahtapot, akya, alabalık, barbun, çipura, kılıç, kırlangıç, kolyoz, küpes, lüfer, melanur, mercan, mürekkep, orfoz, palamut, pisi, sardalya.

Ekim: Ahtapot, akya, alabalık, barbun,dil, iskorpit, karagöz, kefal, kırlangıç, kolyoz,lüfer, melanur, mercan,mürekkep, orfoz, palamut, pisi.

Kasım: Ahtapot, alabalık, barbun, dil, hamsi, iskorpit, karagöz, kefal, kırlangıç, kolyoz, mercan, mürekkep, palamut, pisi.

Aralık: Ahtapot, alabalık, hamsi, iskorpit, kefal, kırlangıç, kolyoz, mercan, mürekkep, palamut, pisi ve turna balığı.

 

Balık

Balık

BALIK NASIL PİŞİRİLİR?

En doğru bir şekilde balık pişirmenin püf noktalarını biraz gözden geçirelim. Balığın nasıl pişirileceği balığın türüne göre değişse de genel olarak kızartılmasını uzmanlar sağlıklı bulmuyor.

Kızartıldığında daha da yağlı olacağından vücuda vereceği vitaminlerin emilimini azalttığı söylenir. Çoğu balığı fırında pişirmek veya buğulamak daha sağlıklıdır. Hem daha az yağ çekeceğinden hem de fazla ısıya maruz kalmadan içeriğindeki omega 3 ve folik asitlerin de korunmasını sağlar.

 

BALIĞIN TAZE OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

Genel olarak balıklar avlandıktan kısa bir süre sonra tazeliğini kaybeder. Balıkçılar balık tazeliğini kaybetmesin diye tuzlama ve buzda bekletme gibi yöntemler kullanır. Tüketiciler ise balık satın alırken balığın taze mi yoksa halk arasında buzhane balığı diye geçen dondurulmuş balık mı olduğunu anlamaları oldukça zordur. Balığın taze olduğu gözlerinin dışarıya doğru bombeli olmasından anlaşılır. Bayat balıkların gözleri donuk ve mattır. Bir diğer anlama yöntemi ise balığın üzerine bastırmaktır. Balığın üzerine bastırdığınızda iz kalmıyorsa balık tazedir. Ancak elinizi çektiğiniz halde iz devam ediyorsa balığın bayat olduğu anlaşılır. Bunun dışında solungaç renginden de balığın tazeliği anlaşılır. Eğer solungaçları kırmızıysa balık tazedir.

BALIKLA BİRLİKTE YOĞURT TÜKETENLER DİKKAT

Halk arasında yanlış bilinenlerden biri de balık yerken yanında süt ve süt ürünlerinden olan yoğurt gibi besinlerin tüketilmemesi gerektiğidir. Bilindiği gibi yoğurdun içinde bulunan histamin ile balığın içinde bulunan histamin birleşince eğer balık bayatsa ikisinin birleşimi vücutta toksik etki yaparak sağlık için risk oluşturur. Ama bilinenin aksine balık tazeyse vücutta toksik bir etkisi olmaz. Eğer yediğiniz balığın taze olduğundan eminseniz yemek öncesi, yemek esnasında veya yemek sonrasında balıkla birlikte yoğurdu güvenle tüketin.

Diğer Haber Bölümü İçin TIKLAYINIZ

 

https://youtu.be/LubPDghDrHA

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.