Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15 °C
Az Bulutlu

Cadılar Bayramı ve Samhain’in Hıristiyanlık Öncesi Kökenleri Nelerdir?

14.11.2020
1.159
A+
A-
Cadılar Bayramı ve Samhain’in Hıristiyanlık Öncesi Kökenleri Nelerdir?

 

UvW6X9Z
Cadılar Bayramı ve Samhain’in Hıristiyanlık Öncesi Kökenleri Nelerdir?

Cadılar Bayramı ve Samhain’in Hıristiyanlık Öncesi Kökenleri Nelerdir?

The Pre-Christian Origins of Halloween and Samhain, Her sene 31 Ekim de kutlanan cadılar bayramı veya antik Samhain, dünyamız ile ruh dünyası arasındaki perdenin en ince olduğu yılın zamanı olarak kabul ediliyor. Karanlık çökerken ve aileler balkabağı Jack-o’-fenerlerini yakarken, belki de bilmeden ölüleri onurlandırmaya ve yılın ‘karanlık yarısının’ başlangıcına dair eski gelenekleri tekrarlıyorlar.
Cadılar Bayramı Kökenleri: Kelt Hasat Festivalleri
Cadılar Bayramı , 31 Ekim’de büyük ölçüde batı dünyasında düzenlenen yıllık bir kutlamadır. Akşamdan başlayarak çocuklar ve bazen yetişkinler, geleneksel olarak hayalet figürler, cadılar veya ölümsüzler – vampirler, zombiler, iskeletler gibi maskeler ve kostümler giyerler. 
Kapı kapı dolaşıyorlar, ikramlar isterler ya da hane halkını yaramaz bir numara ile tehdit ederler. Modern gözetilmesi tipik faaliyetleri kostüm partileri, kabak oyma içerebilir.
Hallowe’en, kısaltılmış bir “All Hallows ‘Evening”, Hıristiyanlık öncesi Avrupa’daki Kelt hasat festivallerinin bir yansımasıdır . Şu anda dünyanın birçok ülkesinde kutlanan, azizlerin (kutsallar) ve şehitlerin birçok Hıristiyan mezhebinden insanlar tarafından anıldığı ‘Tüm Cadılar Bayramı’ndan önceki akşam. Bununla birlikte, bu ritüel Samhain’in eski ibadetiyle aynı zamana denk gelir (ve bazı bilim adamları birlikte seçildiğini öne sürerler.
8888


Samhain’deki Pagan Ritüelleri neydi?
Samhain ( sah-van veya sow-in olarak telaffuz edilir ), mevsimlerin değişimini ve kışın yaklaşmasını simgeleyen geleneksel Galce festivalidir. İrlanda mitinde Samhain zamanında başlayan veya gerçekleşen birçok önemli olaylar vardır. Örneğin, insanlar büyükbaş hayvanlarını yazlık otlaklardan geri getirecek ve gelecek kışa hazırlık olarak hayvan keseceklerdir. 
Ayrıca güneşi taklit etmek ve karanlığı geri tutmak istediklerinden, koruma ve temizlik için ritüel şenlik ateşlerini yakarlardı. Aynı zamanda, insanların ruhların veya perilerin ( Aos Si ) dünyamıza geçme olasılığının daha yüksek olduğuna inandıkları bir dönemdi.
Samhain’de yaşayan ve ölü arasındaki bağlantının daha güçlü olduğuna inanılan ve iletişim kurma şansı olduğu için, ölü ve ayrılan akrabalar gelenekte merkezi bir rol oynadı. Ölenlerin ruhlarının evlerine döndükleri sanılıyordu. Onları evlerinde karşılamanın bir yolu olarak ziyafetler düzenlendi ve masalar kuruldu. Sürekli sağlık ve iyi talih sağlamak için tahmin edilemeyen ruhlara ve perilere yiyecek ve içecek ikram edildi.
Samhain’i Dönüştürmek
Ruhların yılın belirli bir gününde eve döndüğü fikri, dünyadaki birçok kültürde tekrarlanıyor. Día de Muertos veya Ölüler Günü, Meksika’da ölen aile üyelerini kutlamak ve onurlandırmak için yılın aynı zamanında düzenlenen benzer bir bayramdır.
“Samhain, erken Kilise nedeniyle bir metamorfoz gördü. In Cadılar Bayramı ya Samhain Tarihi Jack Santino şöyle yazıyor:
“Samhain gibi ‘pagan’ bayramlarını silme çabalarının bir sonucu olarak, Hıristiyanlar burada büyük dönüşümler gerçekleştirmeyi başardılar. MS 601’de Papa Birinci Gregory, misyonerlerine, din değiştirmeyi umduğu halkların yerel inançları ve gelenekleriyle ilgili şimdi ünlü bir ferman yayınladı. Papa, yerli halkların gelenek ve inançlarını ortadan kaldırmaya çalışmak yerine, misyonerlerine bunları kullanma talimatı verdi: eğer bir grup insan bir ağaca tapmak yerine onu kesmek yerine, onu Mesih’e kutsamalarını ve tapınmaya devam etmelerine izin vermelerini tavsiye etti “
22222

12. yüzyılda, Avrupa’nın dört bir yanındaki zorunlu kutsal günler, siyahlar giymiş, kederli çanlar çalan ve Hıristiyanları ölülerin zavallı ruhlarını hatırlamaya çağıran şehir yaratıklarını içeriyordu. Özel ‘ruh kekleri’ pişirilir ve paylaşılırdı. Bu “su tutma” geleneği İngiltere, Almanya, Belçika, Avusturya ve İtalya’da mevcuttu ve bunun şeker mi şekerlemenin habercisi olduğu düşünülüyor.
Sonunda, mumyalama ve kılık değiştirme (kılık değiştirerek kapı kapı dolaşıp yemek karşılığında performans sergilemek) bu eski geleneklerin bir başka varyasyonu olarak ele alındı. Şakaların kötü ruhları şaşırtmanın bir yolu olduğu düşünülüyordu. Samhain’deki şakalar, İskoçya ve İrlanda’da 1736 yılına kadar uzanıyor ve bu, Samhain’in “ Yaramazlık Gecesi ” olarak adlandırılmasına yol açmıştır.
Modern Cadılar Bayramı Uygulamalarını Çevreleyen Tartışma
Cadılar Bayramı için modern uygulamaların çoğu 19. yüzyıl İngiltere ve Kuzey Amerika’ya aittir. Falcılık ve kehanet geleneksel olarak kutlamalarda rol oynadı. Oyunlar kişinin geleceğini kutsal kılmak amacıyla oynanırdı. Yeme-içme oyunlarında yer alan kuruyemiş ve meyveler ve nefis pastalar hazırlandı.
11111

Cadılar Bayramı çevresinde, balkabağı oyulmuş ve ürkütücü yüzler bunlara oyulmuş ve Jack-o’-fenerler yaratılmıştır. Kabakların içinde mumlar yakılır, ürkütücü fenerler yaratılır ve bir evin Cadılar Bayramı’nı gözlemlediğinin sinyalleri olarak hizmet eder. Kabaklar, oyması daha kolay olduğu ve hasatın sembolü olduğu için günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır, ancak İrlanda ve İskoçya’daki orijinal fenerler şalgamlardan oyulmuştur. Bu şalgam fenerleri, kötü ruhları korkutmak için kullanılıyordu ve hem cennete hem de cehenneme girişi reddedilen gezgin bir ruh olan Jack’in İrlanda Hristiyan halk masalının bir motifiydi.
Cadılar Bayramı’nı gözlemlemek tartışmasız değildir. Bazı dinler, Samhain’i önemsizleştirdiğini, şeytani çağrışımlara sahip olduğunu veya paganizme veya okült için uygunsuz bir övgü olduğunu öne sürerek katılımı caydırır. Bununla birlikte, ticarileşme ve popüler kültürden büyük ölçüde etkilenen modern uygulamalar, Samhain ve All Hallows ‘Eve’in eski geleneklerinden önemli ölçüde farklıdır.
Yine de bağlantı var ve tarih net – bir Jack-o’-fenerini yakıp kararan mevsimi aydınlattığınızda, dünyanın dört bir yanındaki kültürler arasında köprü kuran ve ayrıldığımızla olan bağlantımızı yeniden doğrulayan asırlık bir geleneği sürdürüyorsunuz. 
CADILAR BAYRAMI AKSESUARLARI VİDO İZLE

Etiketler: Cadılar Bayramı Nedir, Samhain’in Hıristiyanlık Öncesi Kökenleri Nelerdir, The Pre-Christian Origins of Halloween and Samhain


Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.