Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24 °C
Az Bulutlu

Beynin Algılamadığı Belirsiz Şekiller?

09.11.2019
1.201
A+
A-
Beynin Algılamadığı Belirsiz Şekiller?

1
Beynin Algılamadığı Belirsiz Şekiller?
Belirsiz şekiller ve rakamlar bazen beynimizin algılayamadığı anda ne olduğunu anlayamadığımız aslında dikkatlice bakılınca basit gibi gelen karmaşık aldatıcı resimlerden ibarettir.
Beyne yapılan bütün girdiler, ister insan yapımı ister doğal olsun, birden fazla yoruma izin vermek anlamında bir dereceye kadar belirsizdir. Tüm girdiler belirsizdir ve gördüğümüz her zaman bu girdiden yapılabilecek birçok olası yapıdan sadece biridir.
Sizlere bu sayfada iki örnek vereceğim. Hem sanatçılar hem de fotoğraflardan oluşan görüntüler de dahil olmak üzere, girişin belirsizliğinin özellikle çarpıcı olduğu çeşitli resimler bulunmaktadır.  
Alttaki iki resim animasyonlara bağlanıyor. Sol altta bulunan küple ilişkilendirilmiş bir animasyon size alternatif yorumlar arasında aktif olarak geçiş yapan beyin için daha doğrudan bir his vermenize yardımcı olabilir. Yapı işaretiyle ilişkilendirilmiş bir animasyon, belirsiz rakamların ikiden fazla yoruma sahip olduğunu ve birden fazla farklı yorumu görme becerinizi daha da geliştirmek için kullanabileceğiniz etkileşimli bir sergiye olan bağlantıları göstermektedir.
Aşağıda ilk etapda  görmüş olduğunuz kafatası aslında ayna karşısında oturan ve makjaj yapan bir bayana ait.

ikinci resim ise bir insan yüzünü yansıtsada bir ağaç ve yürüyen bir bayandan ibarettir.

1
Açıkça görüldüğü üzere yanılsamalar tarafından ortaya çıkarılan şeyler var, ne kadar çekici olduklarının önerdiği gibi, bize kendimiz ve çevremizdeki dünyayla olan ilişkimiz hakkında şeyler öğretiyorlar. Bunları yanılsamalar yoluyla keşfedene kadar bilmediğimiz de kendimiz hakkında daha genel bir ders göstermektedir. “Bilgilendirilmiş tahmin”, büyük ölçüde farkında olmadığımız sinir sistemimizdeki süreçlerle yapılmaktadır. Bilgilendirilmiş tahminin temelini bilmemekle kalmayız, fark edene ve incelemeye kadar, ama aslında gördüklerimizin tahmin etmeyi içerdiğinin farkında değilizdir.
2
Bunun nedeni beyinlerimizin nispeten farklı iki bölgeden oluşmasıdır. Bilişsel bilinçdışı olanlardan biri, bilinçli tahminler yapar ve onları, ne gördüğümüzün inşa edildiğine dair çok az veya hiçbir şey bilmeden gördüklerimize dair farkındalığımızı destekleyen ikinci, bilinçli kısma getirir. Yanılsamaları açıklamaya çalışarak, ne gördüğümüze nasıl geldiğimizi merak ederek, bilinci kullanarak, algı sürecini yapıştırabilir, bilinçaltının bilinçli tahmininin önceden tahmin edilmesiyle elde edilenler dışında bir şeyleri anlamada yararlı bir yetenek kazanabiliriz. .

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.