Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20 °C
Açık

Gece Neden Sık Sık İdrara Gidiyorum? Nokturia belirtileri

27.10.2019
1.156
A+
A-
Gece Neden Sık Sık İdrara Gidiyorum? Nokturia belirtileri

11
Gece Neden Sık Sık İdrara Gidiyorum? Nokturia belirtileri
Geceleri sık sık idrar ihtiyaç için kalkıp tuvalete gidiyorsanız bunun tanımına nokturia diyebiliriz. Nokturia, özellikle yaşlı erişkinlerde yaygın bir uyku kaybı nedenidir.
Nokturia  olmayan çoğu insan idrar yapmak zorunda kalmadan 6 ila 8 saat uyuyabilir. Bazı araştırmacılar gece başına bir olayın normal sınırlar içinde olduğuna inanıyor; Gecede iki veya daha fazla olay gündüz yorgunluğuyla ilişkilendirilebilir. Ciddi noktürili hastalar gece tuvalete gitmek için beş veya altı kez kalkabilirler.
Nokturia genellikle ürolojik enfeksiyon, mesane veya prostatın bir tümörü, mesane prolapsusu adı verilen bir durum veya sfinkter kontrolünü etkileyen rahatsızlıklar gibi diğer tıbbi durumların bir belirtisidir. Aynı zamanda kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği, zayıf kontrol edilen diabetes mellitus veya diabetes insipiduslu kişilerde yaygındır. Diyabet, hamilelik ve idrar söktürücü ilaçlar da nokturi ile ilişkilidir.
Yakın zamana kadar nokturinin mesaneden kaynaklandığı düşünülmüştü, ancak aynı zamanda uyku apnesinin bir belirtisidir.
Nokturia yaşlandıkça daha yaygın hale gelir. Yaşlandıkça, bedenlerimiz daha az sıvı tutmamızı sağlayan bir anti-idrar söktürücü hormon üretir. Bu hormonun konsantrasyonunun azalması ile gece daha fazla idrar üretiyoruz. Yaşlılarda nokturia’nın bir başka nedeni de mesanenin yaşlandıkça tutma kapasitesini kaybetme eğiliminde olmasıdır. Son olarak, yaşlı insanların mesane üzerinde etkisi olabilecek tıbbi sorunlardan muzdarip olmaları daha olasıdır.
50 ve 85 yaş arası yetişkinlerin anketinde çıkan sonuçlar da  bu rahatsızlığı haftada en az birkaç kişi bildirdi.
Nokturia belirtileri
Gece vakti veya sık sık gece idrara çıkması sadece ara sıra veya gece gerçekleşebilir. Nokturinin belirtileri arasında aşırı idrara çıkma (çok fazla sıvıya ihtiyaç duyma), sık idrara çıkma (çeşitli nedenlerle banyoya çok fazla ihtiyaç duyma), idrarla aciliyet (çok fazla sonuç olmadan idrar yapma ihtiyacı) veya idrarı azaltma vardır. Noktürya, bir kişinin normal “vücut saati”, gündüz idrara çıkma modelinin gece oluşmasına izin vermesiyle sonuçlanabilir. Bazen nokturia, yatmadan önce çok fazla sıvı, özellikle de kafein içmenin bir sonucu olabilir .
Nokturia’nın Tedavisi Nelerdir?
Nokturia yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın ve onun önerdiği tedaviyi izleyin. İlk değerlendirmeden sonra doktorunuz ilaçları, idrar tahlili, sistometri (mesane içindeki basıncın bir ölçümü), nörolojik testler (bazı acil durumlar için) veya ultrason gibi teşhis testleri veya test için bir uyku merkezine başvurabilir. 
Nokturia ile Yaşamak
Nokturiadan şikayetçi olduğunuzu düşünüyorsanız, bu ipuçları yardımcı olabilir:
Normal miktarda sıvıyı alın, ancak günün erken saatlerinde bunu yapın.
Yatmadan önceki son iki saatte herhangi bir içkiyi azaltın, özellikle idrar üretimini uyardığı için alkol, kahve veya çay.
Ne kadar içtiğin, ne içtiğin ve ne zaman olduğuna dair bir günlük tutun. Bu, nokturia’yı daha da kötüleştirebilecek durumların belirlenmesinde yardımcı olabilir.
Bilimsel araştırmalar sınırlı olmasına ve etkinliklerinin kanıtı olmamasına rağmen, bazı insanlar homeopatik ilaçların, hipnozun veya akupunkturun faydalı olabileceğine inanmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için kontrollerimizi aksatmayalım. Sevgiyle kalın.

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.