Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13 °C
Yağmurlu

Dünyanın en hızlı karıncası Sahra Gümüşü

19.10.2019
1.205
A+
A-
Dünyanın en hızlı karıncası Sahra Gümüşü

Ekran%2BAl%25C4%25B1nt%25C4%25B1s%25C4%25B1
Dünyanın en hızlı karıncası Sahra Gümüşü
Araştırmalara göre bilim adamları, Sahra gümüşü karıncalarının, öğleden sonra sıcağın doruğunda ortaya çıkan karıncaların saniyede bir metre hıza ulaştığını söylediler.
Bir Alman araştırmacı ekibi, Tunus’un uzak Douz bölgesi yakınında bulunan böcekleri analiz etti.
Karıncanın saniyede kendi vücut uzunluğunun 108 katında hareket edebildiğini ve türlerin dünyanın en çevik hayvanları arasına girdiğini ortaya koydu.
Saniyede yaklaşık 30 metre hıza sahip en hızlı kara hayvanı olan bir çita, saniyede kendi vücut uzunluğunun sadece 23 katıdır.
Ulm Üniversitesi’nden bilim adamları, Sahra altı gümüş karıncalarının hızının, 4.3 ve 6.8 mm arasında nispeten kısa bacaklara sahip olması nedeniyle özellikle dikkat çekici olduğunu söyledi.
Uzuvlar baş döndürücü bir şekilde hızla ileri geri hareket eder, ancak saniyede 1.300 mm sallanır, çoğu zaman altı ayağın tümü bir atın dörtnala benzer bir hareketle yerden aşağıya çıkar.
Her ayak, bir sonraki adıma başlamadan önce sadece 7 milisaniye kadar bir zemine temas ediyor.
Araştırmacılar, bir yuva yerleştirdiler ve girişe bir alüminyum kanal bağladılar ve sonunda karıncaları dışarı çıkarmak için bir besleyici yerleştirdiler.
“Karıncalar yiyecekleri bulduktan sonra – yemek kurtlarını severler – kanalda ileri geri koşarlar ve kameramızı üstten çekmeleri için monte ettik” dedi.
Sahra Çölü’ndeki yüzey sıcaklıkları 60 ° C’ye ulaşabilir. Ancak testler laboratuarın serinliğinde tekrarlandığında – yaklaşık 10 ° C’de – karıncalar, vahşi ortamda kaydedilen 85’e kıyasla saniyede 5.7 cm daha yavaş hareket etti.
Saharan gümüş karıncalarından daha hızlı göreceli hızdaki küçük avuç canlılar arasında, saniyede uzunlukları – 171 kişi olan Avustralya kaplan böcekleri ve saniyede 377 kişi uzunluğunda Kaliforniya kıyı akarları bulunur.
Isı ve avcıların tehdidi nedeniyle, Sahara gümüş karıncaları yuvalarının güvenliğinin dışında bir günde 10 dakikadan fazla zaman harcamazlar.
Yeni araştırma, Deneysel Biyoloji Dergisi’nde yayınlandı.

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.