Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23 °C
Az Bulutlu

Çin’in koyunları Aksaray Malaklısına Emanet.

13.09.2019
1.157
A+
A-
Çin’in koyunları Aksaray Malaklısına Emanet.

Aksaray%2BMalakl%25C4%25B1s%25C4%25B1
Çin’in koyunları Aksaray Malaklısına Emanet.   
Aksaray’da, eforlu fiziki yapısı sebebiyle “Anadolu aslanı” olarak da adlandırılan Türk çoban köpeği Aksaray malaklısı, anavatanı Çin olan han koyunlarını gözetmesi için bu ülkeye de sevk edildi
“Anadolu aslanı” olarak da öğrenilen Türk çoban köpeği Aksaray malaklısı, “han koyunları”nı gözetmek için Çin’e sevk edildi.
Kocaman cüsseleri, koruma içgüdüleri ve soğukkanlı yapılarıyla dünya çapında alaka gören çoban köpeği malaklılar, Aksaray’da çağdaş koşullarda kurulan çiftliklerde itinayla yetiştirilip dünyanın dört bir yanına sevk ediliyor.
Tabiattaki risklere karşı çobanların “en emin yol dostu” olan “Anadolu aslanı”na, Almanya, İngiltere, Hollanda, Bulgaristan, Romanya ve Rusya gibi ülkelerden gelen yoğun arz dikkati sürüklüyor.
Son senelerde Çin, Brezilya ve Arjantin ile Afrika’nın değişik ülkelerinden gelen arzlar üreticilerin suratlarını güldürüyor.
Aksaray malaklısı dünyaya ün saldı
Malakl%25C4%25B1%2BK%25C3%25B6pe%25C4%259Fi

Çin’in Chengdu bölgesine sevk edilen malaklı türü köpekler, han koyunlarını gözeterek dünyaya kendisini bir kere daha ispatladı.
Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği AKMİD Başkanı Muammer Tıpırdamaz, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı söylemede, malaklıların artık dünyaya şan saldığını söyledi.
Malaklıların takribî 3 bin 500 yıldır Anadolu’da bulunan bir köpek ırkı olduğunu belirten Tıpırdamaz, “2 bin sene evvel Asurlular zamanında savaş köpeği olarak kullanılmıştır. Takribî 3 bin 500 sene evvel de Orta Asya’dan Mezopotamya havzasına Sümerler tarafından getirildiği belirtilmiştir. Bunları bilim adamları ve kinologlar köpek bilimci söylüyor. Bizler küçükbaş hayvancılıkla uğraşan insanlar da bu köpekleri yanımızda taşımışız. Anadolu’da Aksaray malaklısı, ‘çoban ve bekçi köpeği’ olarak geçer.” diye konuştu.
Tıpırdamaz, Aksaray’da çağdaş koşullarda kurulan 7 çiftlik ile fertsel 15 üreticinin, malaklı türü köpekleri itinayla yetiştirip dünyanın dört bir yanına yolladığını ifade etti.

“Malaklıların çoğu Uzak Doğu’ya gidiyor”
İmal merkezlerinin rakamının çoğaldığına dikkati sürükleyen Tıpırdamaz, şöyle konuştu:
“Yurt içi ve yurt dışından derneğimize gelen arzları üreticilerle birlikte değerlendiriyoruz. Malaklıların anne ve babasını göstererek, en iyi yavruların yurt dışına gitmesini sağlıyoruz zira bu köpekler Aksaray malaklısı türünü temsil ediyor. Amerika Birleşik Devletlerinden tutun da Endonezya’ya, Çin’e, Avrupa zati ayağımızın altında ve Rusya gibi ülkelere yılda 100’lerce malaklı köpeğimizi yolluyoruz. Malaklı eniklerin bin 500 ile 2 bin 500 arasında maliyetleri var. Son senelerde yurt dışına giden malaklıların çoğu Uzak Doğu’ya gidiyor. Burada da Çin ön sırada yer alıyor.”

“Koyunlarını gözetmek için malaklıyı götürdü”
Son 4-5 yıldır Çin’e çok rakamda malaklı köpeği götürüldüğünü anlatan Tıpırdamaz, şunları kaydoldu:
“Yakın zamanda bir Çinli daha geldi. Yurttaşla istişarede bulunduk, görüştük. Çin’in “han koyunları” ırkı varmış. Adam bu koyunların besiciliğini yapıyormuş. Han koyunlarının korunması için malaklı istedi. Biz de buradan takviyeci olduk ve köpekleri Çin’e götürdü.
Köpekleri vermeden evvel azıcık inceledik. Bu koyunları görünce afalladım. Anormal bir kuyruk yapısı var. Böyle bir kuyruk yapısı daha evvel görmedim. Adam geldi, baktı sevdi ve koyunlarını gözetmek için malaklıyı götürdü. Sosyal medyadan takip ettiğim kadarıyla köpeğimiz yetişmiş, gelişmiş işini de gayet iyi yapıyormuş, Çinli de çok hoşnut.”

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.