Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22 °C
Parçalı Bulutlu

Babamın Özel imalat kitabından Pratik İmalat Reçeteleri.

11.07.2019
1.181
A+
A-
Babamın Özel imalat kitabından Pratik İmalat Reçeteleri.

Babamın Özel imalat kitabından Pratik İmalat Reçeteleri.

Rahmetli babamdan kalan 1958 yılının özel Pratik imalat reçeteleri adlı kitaptan sizlere elimden geldiği kadar içinde olan evlerinizde yapabileceğiniz özel imalat bilgilerini paylaşacağım. Dikkat etmeniz gereken karışımların ölçüleri olacaktır. Bu işi yapmak tehlikeli olabilir lütfen dikkatli yapmaya çalışınız. İçinde yanıcı maddelerde olabilir. Buradaki açıklamasını yaptığım imalat ölçüleri tamamen kitapta yazmaktadır. Sorumluluk deneyene aittir.

Kozmetikler.
Yakın zamanlarda piyasaya çeşitli ham maddelerin çıkması ile,yeni yeni kozmetik çeşitlerinin imali mümkün olmuştur. Fakat, imalatta temizlik ve ihtimam gene esas unsurlar olarak kalmaktadır.
Kitapta verilecek formüller, imalatçı tarafından az çok değiştirilebilir ve tertiplerin içerisine giren maddeler yerine bir çok sebep ve zaruretler dolayısı ile  başka çeşitler ikame edilebilir; yalnız bu defa laboratuvar tecrübeleri ile kontrol edilmek sureti ile hazırlanan mamulün piyasa için uygun olup olmadığı tespit edilmelidir.
Diğer taraftan, kullanılan ham maddelerin kalitesi, hazırlanan mamuller üzerinde hayli farklı neticeler alınmasına sebep olur.
Mesela, gayrisaf boraks kullanılması emülsiyonları kısa zamanda boza bilir. Kozmetiklerde en saf boraks kullanılmalıdır.
Balmumu, lanolin ve emülsiyon ajanlarının (Yağ ve mumları emülsiyon haline sokan kimyevi maddeler) düşük kaliteli olmaları mamullerin kalitesini düşürür.
Su içerisinde organik maddelerin bulunması krem ve losyonların bozulmasına veya fermentasyona uğramasına sebep olur. Bu yüzden mümkünse distile su (Mayimukaddar) kullanılmalıdır.
Krem imalinde buhar veya sıcak su ile ısıtılan kaplar kullanılır. Kremle temasta olan kap satıhları emaye, paslanmaz çelik veya alüminyumdan imal edilirler. Kalaylı kaplarda bu husus için uygundur.
Karıştırma işi çok ehemmiyetlidir. Büyük çapta imalat muhakkak surette paletli büyük karıştırıcılarla yapılmalıdır. Karıştırma işlerinde kolloid değirmenleri ve homocenayzer’lerin de kullanılması mümkündür.
Kremler sıcakken kavanozlara doldurulurlar ve satıhları kendi kendine düzgün bir hal alır.
Kremlere ilave edilecek parfüm cinslerinin tayini çok fazla ehemmiyet arzeder. Alkali parfümler kremlerin rengini bozar. Bazı tip yağlar ise cilt için zararlıdır, bilhassa yüz losyonlarında ve yağsız (Vanishing) kremlerde bu tip yağlar kullanılmaz. Su ile hazırlanan krem ve losyonlarda suda eriyen cins boyalar kullanılır, mamuller tamamen hazırlandıktan sonra boya ilavesi yapılır.  Terkibinde yağlı maddeler ihtiva eden krem ve losyonlara yağda eriyen tip boyalar ilave edilir.
Diğer taraftan suda eriyen boyalardan, alkalilerden mütesir olmayan cinsleri alkali mamullerde, asitlerden müteessir olmayanlar ise asit mamullerde kullanılır.
Kozmetik krem ve süt losyonları ekseriyetle emülsiyon karışımlardır. Emülsiyon karışım, mayi halindeki bir maddenin diğer bir mayi içerisine, bu mayi ile birleşmeden, ince danecikler halinde askıda kalması ve dağılmış olması halidir.  Bu karışım umumiyetle bir emülsiyon ajanı yardımı ile kolayca hazırlanır.  
Emülsiyon ajanı mayi daneciklerinin etrafını ince bir film halinde çevirerek bu mayi daneciklerinin bir araya gelerek tekrar birleşerek ayrılmasını önler.
İyi bir şekilde hazırlanmış olan emülsiyon karışımları zamanla iki tabaka halinde ayrılmamalı, renk ve kıvamlarını kaybetmemeli
dirler.
Sabunlar, alkali metal tuzları ve yüksek yağ asitleri polihidrik alkoller oldukça iyi emülsiyon ajanları olmakla beraber zamanımızda monostearin  S, glorin  (Dietilenglikol monolaurat) , diglikol laurat  S, rieanolamin daha ziyade tercih edilen ajanlardır.
AĞIZ GARGARASI
Sofra tuzu                  1/4 çay kaşığı
Boraks                        1/4 çay kaşığı
Hidrojen peroksit          1 çay kaşığı
Bu maddeler bir bardak sıcak suda eritilerek kullanılır.
009e5add 2cd0 4866 abf6 e20163fbce05
Babamın Özel imalat kitabı

Okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.