Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23 °C
Az Bulutlu

Hayvanların Duygusal Zekası.

05.03.2019
1.175
A+
A-
Hayvanların Duygusal Zekası.

Hayvanların Duygusal Zekası.

Bilim, bazı hayvan türlerinin, çeşitli durumlarda insanlara benzer hisler yaşayabildiğini göstermiştir. Burada listenin beşini gösteriyoruz.
Zevk, acı ve korku hissetme yeteneği insanlara özgü değildir. Aslında, çeşitli türlerin varlıklarının hayatta kalması için hayati öneme sahiptir.
Fakat sevilen birinin kaybına uğrama ya da haksız olduğumuzu hissettiğimizde öfke hissetme gibi daha karmaşık duygulara ne olur?
Evrimsel biyoloji ve davranışsal ve beyin bilimleri, insanların sinir sisteminin bazı hayvanların, özellikle diğer memelilerinkiyle benzerliklere sahip olduğunu göstermiştir.
 

58f84438 0543 4cee 9244 7ddccd5d0f6c
Yunus Balığı

Bu nedenle, deneyimli İspanyol primatolog ve antropolog Pablo Herreros’un yalnızca insan olarak sıkça düşündüğümüz bazı duyguların yalnızca erkekler tarafından yaşanmadığını iddia etmesi şaşırtıcı değildir.
İşte “Hayvanların Duygusal Zekası” adlı kitabından 5 örnek.
1. Adalet duygusu
Orta zekalı bir insan neyin doğru neyin doğru olmadığını ayırt edebilir. Maymun çivisi gibi primatlar da bu kabiliyete sahiptir.
Bu memeliler, Amerika Birleşik Devletleri Atlanta’daki Yerkes Primat Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, haksız davranıldığını düşündüklerinde işbirliği yapmayı reddediyorlar.
Bu merkezdeki bilim adamları, plastik kartların karşılığında bu maymun grubuna salatalık parçaları verdikleri bir deney yaptılar.
Sonra araştırmacılardan biri hayvanlardan sadece birine bir üzüm verdi – salatalık yemeyi tercih ettikleri yiyecek.
Kısa süre sonra diğerleri işbirliğini sürdürmeyi reddetti. Hatta bazıları salatalık parçalarını bile bilim adamlarının yüzlerine attı.
2. İntikam isteği
İntikam fikri hemen hemen bütün insanların kafasından geçti ise, aynı şeylerin bazı hayvanlarda olmadığını düşünmek için hiçbir neden yoktur.
Aslında, bölüm 2016’da, fil sürüsü ülkenin kuzeydoğusundaki Ranchi köyünü işgal ettiğinde ve köylüleri hayatta kalmak için kaçmaya zorladığında 2016’da kaydedildi.
Filler, sulama kanalına düştükten sonra ölen bir kadının cesedini arıyorlardı.
Diğer hayvanlar da agresif eğitmenlere karşı kırgın ve kibar davrandılar.
Örneğin şempanzeler, arkadaşlarının ve düşmanlarının kim olduğu beyinlerinde kalır. Biri diğerine saldırırsa, arkadaşları intikam alabilir.
3. Anne sevgisi
Çocuk sahibi olan insanlar, onları seven ve koruyan olma eğilimindedir. Çok iyi bilinen, “Bir annenin sevgisi yok” ifadesi bir klişe haline geldi bile.
Ve kitabında, Pablo Herreros, civcivlerine, bir insan kadar tutkuyla bakan, hayvan sevgisinin birçok örneğini derler.
Bu, bebeği Down Sendromu’na benzer semptomlara neden olan bir şartla doğmuş bir Tanzanya şempanzesi olan Christina ve onun yalnız oturmasını engelleyen fıtık durumuydu.
Japonya’daki Kyoto Üniversitesindeki araştırmacılar, bazen bebeğine bakmak için yemek yemeyi bırakan bu annenin aşırı bakımına tanık oldular.
Yavru iki yaşında öldü. Ve o sırada, Christina başkalarının onu taşımasına izin vermedi, sanki kimsenin ondan daha iyisini yapamayacağını biliyormuş gibi.
Sürüden çalışma kampına götürülmek üzere çalınan bir fil anne ve kızı vakası, hayvan dünyasında duyguların bu tarafını da göstermektedir.
Üç yıl sonra, bir koruma örgütü çabalarından sonra tekrar bir araya geldiler. İkisi hala bir saatliğine kaldı, ancak sonra sandıklarını birleştirmeye ve okşamak başladı.
 

88d89b88 dd9c 4efd a550 b22c5214ef7b
Köpek

4. Aşk için acı
Sevgi dolu ayrılıklar ve eşin veya eşin kaybı, birçok insan için bir acı kaynağıdır.
Ve Herreros, kitabında yaşam boyu ortaklarına sadık olan papağanların, özellikle bu tür bir kayıp karşısında kırılgan yaratıklar olduklarına dikkat çekiyor.
Örneğin, eğer ikisinden biri aniden ölürse, diğerinin taşıması zordur: genellikle yemeyi bırakır ve zayıflar.
Hatta bazıları o kadar güç kaybediyor ki yaşadıkları uçurumlara yapışamıyorlar ve boşluğa düşüyorlar, kayalar karşısında eziliyorlar.
Sevgiden bir intihar şekli?
5. Diğerlerini rahatlatabilme
Başkaları için empati kurabilen ve şefkat duyabilen insanlar değil.
2016 yılında Science dergisinde yayınlanan bir araştırma, fareler veya tarla fareleri gibi hayvanların akranlarının ne zaman acı çektiğini algılayabildiğini ve onlara rahatlık sunabileceğini gösterdi.
Araştırmacılar, bu kemirgenlerden birini çok stresli olanların yanına yerleştirerek, kendisini iyi hissetmeleri için diğeriyle son derece dikkatli olduklarını gösterdiler.
Bunu yaptığında, stresli kemirgenin beyni, “sevgi hormonu” olarak bilinen oksitosini üretti ve bu onun kendini iyi hissetmesini sağladı.
Diğer çalışmalar şempanzelerin saldırganlık mağdurlarını rahatlattığını göstermiştir. Benzer bir şey yunuslar, filler ve köpeklerde olur.

okuokubil.com

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.