Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16 °C
Az Bulutlu

Meyve Ve Sebzelerin Konserve Edilmesi-1

01.01.2019
1.176
A+
A-
Meyve Ve Sebzelerin Konserve Edilmesi-1

Meyve Ve Sebzelerin Konserve Edilmesi-1

MALZEME

Her türlü alet,kap v.s kaynarsu ve sabunla yıkanarak temiz bir şekilde işe hazır bir vaziyette tutulur.

KAVANOZLAR
Konservecilikte hava kaçırmaz şekilde kapatılabilen her çeşit teneke kutular ve kavanozlar mükemmelen kullanırlar. Evler için geniş ağızlı kavanozlar tavsiye edilir.
Yalnız kapaklar içerisine hava geçirmeyecek şekilde lastik halkalar yerleştirilmelidir. Teneke kutular ağızları münasip şekilde lehimlenir.

Kavanozların sterilize edilmesi
Büyük bir kazanda kazan kaidesine,delikli bir ahşap döşeme oturtulur.Kavanozlar içerisine soğuk su doldurularak bu döşeme üzerine sıralanır.
Kazan tamamen su ile doldurularak altı yakılır. Su ağır ağır ısıtılmak sureti ile kaynatılır.Kaynar sudan çıkarılan kavanozlar boşaltılarak derhal meyve veya sebze ile doldurulurlar.

LASTİKLER
Her defasında kavanoz kapaklarında yeni lastikler kullanılmalıdır. Lastikler boylarının iki misli uzatıldıkları zaman kopmamalı ve katlanıp sıkıldıkları zaman ise çatlamamalı dırlar. Kavanozlar sterilize edilmezden evvel içerileri su ile doldurulmalı ve lastikli kapakları takıldıktan sonra münasip bir mahalle baş aşağı olmak üzere dizilmeli ve bir müddet sonra muayene edilmek sureti ile akıtıp akıtmadıkları kontrol edilmelidir. Akıtanların kapak veya lastikleri değiştirilmelidir.Kavanozlar doldurulmazdan evvel lastikler kavanoz ağzına oturtulmalıdır.

KAZAN
Açık kazan tipi konserve yapmada kullanılır.
Buhar Kazanı:Tazyikli buhar kazanı olup buharla konserve yapmada kullanılır.
Ölçü Kabı
Büyük Boy Kaşıklar
Keskin Bıçaklar
Tel Sepet: Meyve ve sebzeler haşlandığı taktirde kullanılır.
Saat
Uzun Kollu Maşa: Kaynar sudan kavanozların çıkarılmasında kullanılır.
Etiketler:Kavanozlar kapatıldıktan sonra üzerine yapıştırılır.

indir
Turşu Kavanozu

Arkadaşlarınızla Paylaşın:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.