Atatürk’ün Çanakkale Savaşı.

Atatürk’ün Çanakkale Savaşı.
Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’nin savaştığı en büyük ve en güçlü cephelerden birisi de Çanakkale Cephesi idi. Birinci Dünya Savaşı’nın kanlı cephesi olarak isimlendirilen Çanakkale’de, Rusya’ya yardım sağlayan İngiltere ve Fransa ile karşılıklı savaş ortamları yaratılmıştır. Fransa ve İngiltere’nin, Ruslara yardım etmesiyle beraber Rusya’nın zayıf ekonomisi güçlenecek, Osmanlı Devleti’nin savaş dışında kalması sağlanacaktı. Bununla beraber Fransa ve İngiltere, güçlerini birleştirip Çanakkale Cephesine karşı bir savaş açtılar.
Deniz savaşları ile başlayan Çanakkale Savaşı, İngiliz ve Fransızların Çanakkale Boğazından geçişi esnasında ağır kayıplar vermesiyle durulmalar yaşandı. Bu devletler, verdikleri kayıp sebebiyle Gelibolu’ya asker çıkarttı ve Osmanlı Devleti’ne karadan saldırmaya karar verdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında olan Türk ordusu, bu saldırıyı denizde yakalamış olduğu istikrar gibi önledi ve askerleri geri püskürttü. Gelibolu Yarımadası’nda Mustafa Kemal Atatürk’ün düşman askerlere karşı göstermiş olduğu tutum, ona albaylık rütbesine yükselme şansı vermiştir. Bu savaşlarda toplamda 250 bini aşkın subay, er, erbaş ve vatandaş şehit olmuştur. Düşman orduları, Fransız ve İtalyanlar yine aynı şekilde kayıplar vermiş, 20 Aralık 1915 tarihinde Anafartalar ve Arıburnu’ndan çekilme kararı almıştır.
Atatürk’ün yakalamış olduğu en büyük zaferler arasında gösterilen bu savaş, hala günümüzde Türklerin yakalamış olduğu büyük bir başarı olarak görülmektedir. Hala Çanakkale Şehitlerine özel anıtlar bu topraklarda yer almakta ve Türk sınırlarının çizilmesinde önemli bir başarı olarak görülmektedir.